Apple levert G5-supercluster aan universiteit

De Virginia Tech University bouwt een cluster uit elfhonderd G5 Macintosh-computers dat deel wordt van een supercomputer in aanbouw. Dit bevestigt de universiteit.

Vorige week deden namelijk al berichten de ronde op Macintosh-fansites, waaronder ThinkSecret (http://www.thinksecret.com) dat Virginia Tech een G5-supercomputer bouwt die met een geschat prestatieniveau van 10 Teraflops (biljoen zwevende komma berekeningen per seconde) zou terechtkomen in de top vijf van snelste supers ter wereld.
 
Bovendien zou dit de vertraging in de levering van G5-computers verklaren. Apple had al laten weten prioriteit te geven aan bestellingen van klanten uit de onderwijswereld. Enkele vroege bestellers hadden bericht gekregen van de Mac-fabrikant dat hun dualprocessor G5-machines later zouden komen.
 
De universiteit, voluit Virginia Polytechnic Institute and State University geheten, zegt al maanden samen te werken met Apple aan dit project. De computers zijn kort na de officiële onthulling besteld. De onderwijsinstantie gaat de geclusterde supercomputer gebruiken voor onderzoek op het gebied van onder meer elektronica op nanoschaal, scheikunde, aerodynamica, moleculaire eigenschappen en moleculaire modellering.
 
De elfhonderd G5 Macs hebben elk 4 tot 8 GB geheugen aan boord en twee processoren met een kloksnelheid van 2 GHz. De computers zijn verbonden met vierentwintig snelle Infiniband-schakelaars van Mellanox Technologies en communiceren met het netwek via Gigabit Ethernet-schakelaars van Cisco.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.