Privacy-rel tussen VS en Europa dreigt

De Europese Commissie waarschuwt voor een mogelijk conflict met de Verenigde Staten. Europa verzet zich met name tegen de eis om inzage te krijgen in passagiersgegevens van luchtvaartmaatschappijen.

Sinds de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon, nu bijna twee jaar geleden, doen de Amerikaanse overheden er alles aan om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over potentiële terroristen. In de VS worden diverse ledenorganisaties verplicht hun adressenbestanden over te maken aan de overheid. De maatregel heeft er in de VS toe bijgedragen dat bedrijven fors dienden te investeren in het schoonmaken van hun databestanden.
 
Van alle vliegtuigmaatschappijen die naar de Verenigde Staten vliegen, eist de regering-Bush nu de volledige 'Passenger Name Records' op. Die bevatten onder meer gegevens over namen, vluchtschema's, kredietkaarten-gegevens, speciale maaltijden aan boord en meer van dergelijke details. Europees Commissaris Frits Bolkestein heeft een boze brief geschreven waarin hij aangeeft dat dit soort gegevens de persoonlijke levenssfeer raken en dus niet bekend mogen worden gemaakt.
 
Hoewel Europa zich tegen de overdracht van passagiersgegevens verzet, worden ze al sedert maart doorgespeeld aan de Amerikaanse overheden. Toch wil Europa dat er nu strengere regels afgesproken worden over de manier waarop de passagiersgegevens worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-08T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.