Microsoft klaagt oneerlijke concurrentie aan

Microsoft is niet te spreken over het plan van een aantal Aziatische regeringen om een concurrent te bouwen voor Windows. Volgens een Microsoft-woordvoerder moet de markt beslissen welke software de bedrijfswereld moet gebruiken.

Vorige week werden meer details bekend over de pogingen van de Japanse regering om een alternatief besturingssysteem voor Microsoft Windows te ontwikkelen (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i3703rfk.htm). Het zou gaan om een open source alternatief dat veiliger en goedkoper moet zijn dan Windows. De Japanse regering zou bereid zijn ongeveer 100 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van het nieuwe OS.
 
China zegt geïnteresseerd te zijn in het alternatief. Een woordvoerder van Microsoft in Japan verzette zich tegen de Aziatische overheidsplannen. Volgens Tom Robertson moet in een vrije markteconomie beslist worden over het gebruik van software. Niet binnen overheidsorganisaties.
 
Hij verzet zich ook tegen de opmerkingen van de Japanse minister van Economische Zaken. Die vindt dat de wereld te afhankelijk is geworden van Microsoft. En naar aanleiding van de diverse virussen die de laatste weken lelijk huis hielden in het bedrijfsleven is dat een onacceptabel risico. Robertson wees erop dat de Japanse overheid kan meewerken binnen het 'Government Security Program' dat Microsoft opzet. Dat programma biedt de participerende overheden toegang tot de broncode van Microsoft producten. China en Taiwan tekenden al op het programma in, Japan nog niet.
 
Overigens betaalde Microsoft vorige week 23 miljoen dollar om van een antitrust-zaak af te geraken. Die zaak was aangespannen door Be, het bedrijf dat een concurrerend besturingssysteem op de markt wilde brengen. Be beweert dat het gebrek aan succes van zijn OS het gevolg was van monopolistische praktijken van Microsoft. Microsoft betaalt nu een schadevergoeding, maar weigert schuld te erkennen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het eerste vertaalde Chinese systeem komt er zo te zien al aan, (voor wie nog niet op tweakers.net maandag 8 sept heeft gekeken.)

"Een kameel is een paard dat door een commissie gemaakt is". Ik ben benieuwd wat voor OS er uit een vergadering van overheidsdienaren komt, vooral als ze uit verschillende landen komen :-).

Alle hardware komt al uit Azie, nu alle software ook nog, alles wordt in het Nederlands vertaald, en het kost allemaal niets meer, ideaal.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-08T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.