Oracle gaat met opvolger 9i voor grid

Oracle World 2003 in San Francisco werd door executive vice president Chuck Phillips omschreven als een 'mijlpaal' en bracht direct al een stortvloed van info over 10g application server en 10g database.

De nieuwe producten wegen zo zwaar door, dat de journalisten zelfs met vriendelijke maar stevige aandrang is verzocht hun vragen over de Peoplesoft-overname te bewaren voor een latere bijeenkomst over dit onderwerp. Oracles 10g wordt pas nu vrijgegeven omdat voor 'grid computing' - de 'g' in 10g verwijst naar 'grid' - nog een aantal it-elementen ontbraken.
 
Sinds kort is er een enorme drang om ict-kosten omlaag te brengen en zijn er goedkope 'blade servers' op basis van standaardcomponenten. Ook wordt de positie van een goedkoop OS voor 1 tot 4 cpu-systemen (lees: Linux) steeds sterker, worden de opslagsystemen meer zelfstandig (san/nas) en zijn er snelle interconnecttechnologieën (zoals Infiniband), aldus Phillips.
 
Met behulp hiervan kunnen bedrijven hun it- voorzieningen samenbrengen in een groot 'virtueel' geheel voor een vollediger gebruik van die middelen, onder meer dank zij 'policy-based autobalancing' en een makkelijker beheer. Oracle wil bedrijven een beter gebruik van hun bestaande infrastructuur laten maken, stelt Phillips, in tegenstelling tot IBM dat met zijn 'on demand'-policy de verkoop van meer hardware wil stimuleren
 
Bij 'grid computing' wil Oracle in het bijzonder zijn expertise inzake Linux, clusters, Internet en databases laten gelden. De nieuwe 10g database en 10g applicatie server bouwen dan ook verder op de inspanningen van 8i, 9i en 9i RAC. Bijkomende elementen zijn het uitbreidingen van de enterprise management en de JDeveloper omgevingen.
 
Michael Dell kreeg op de eerste dag de gelegenheid om uit te leggen waarom Dell bijzonder stevig staat - ondanks het feit dat hijzelf dit weekend zijn enkel brak, maar toch kwam opdagen - om samen met Oracle de serveroorlog te winnen met zijn 'standaard hardware'-systemen. In een vurig betoog maakte hij brandhout van dure en bedrijfseigen systemen op basis van Risc en Unix. Vandaag is de beurt aan Scott McNealy om het tegendeel te bewijzen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.