Hardwaremarkt trok in tweede kwartaal licht aan

Zowel IDC als Gartner zagen in het voorbije kwartaal een heropleving van de hardwaremarkt. Gekoppeld aan Intels omzetgroei uit de processorverkoop levert dit het fraaiste plaatje dat de markt sinds lang kon voorleggen

Volgens IDC is de totale omzet van de wereldwijde servermarkt in het tweede kwartaal van 2003 licht gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2002, en dit ondanks een gevoelige prijsdaling in de loop van dat jaar. De omzet bedroeg nu 10,6 miljard dollar, een stijging met 0,2 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2002. Wat het aantal geleverde eenheden betreft, is er zelfs een stijging met 17,5 procent tot ruim 1,2 miljoen eenheden. Hiermee komt een einde aan een reeks van negen kwartalen waarin de omzet telkens daalde in vergelijking met datzelfde kwartaal een jaar eerder.
 
IDC ziet de groei vooral in de mkb-markt en locale afdelingen van grote ondernemingen, naast de geleidelijke vervanging van de servers die in 1999 en 2000 massaal waren aangekocht. Hierbij gaat in de data centers de voorkeur uit naar compacte servers en zogeheten server blades die worden ingezet in clusters en server farms, ter vervanging van de grotere risc-servers.
 
Volgens Gartner is de markt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zelfs met 21 procent gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal van 2002, althans in aantal verkochte eenheden. De omzet groeide slechts met 5 procent, tot 3,7 miljard. Ook Gartner ziet de groei vooral bij de low-end servers. De relatief sterkere groei in Europa zou ook veel te maken hebben met de zwakke dollarkoers.
 
In de wereldwijde pc-markt is eveneens een forse groei van het aantal verkochte eenheden vastgesteld door Gartner: het aantal steeg met 10 procent tot 32,8 miljoen eenheden. Dergelijke groeicijfers werden sinds het derde kwartaal van 2000 niet meer waargenomen. IDC, dat ongeveer dezelfde cijfers berekende, ziet de groei vooral in de notebookmarkt, zeker in Europa.
 
Het onderzoeksbureau heeft zijn verwachtingen weer naar boven bijgesteld, na de eerste negatieve vooruitzichten in het begin van het jaar, in volle Sars-crisis. "Het Sars-virus heeft weinig impact gehad op de pc-verkoop in Azië, en we zien bedrijven wereldwijd stilaan opnieuw tot aankopen overgaan. Voldoende reden om onze verwachtingen weer wat op te schroeven," aldus Roger Kay van IDC. Ook de bijgestelde verwachtingen van Intel, waarbij de ondergrens voor het volgende kwartaal werd opgetrokken van 7,3 miljard naar 7,6 miljard, zijn vooral aan een sterkere pc-markt te danken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-16T00:00:00.000Z Redacte Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.