Microsoft waarschuwt voor virussen

De softwaregigant stuurde maandagmiddag via een persbericht een waarschuwing uit voor het nieuwe Swen.A-virus, dat ontvangers als een bericht van Microsoft in hun elektronische postbus terugvinden.

"Het Swen.A-virus dat momenteel op internet om zich heen grijpt doet zich voor als een e-mail van Microsoft met een belangrijke aanpassing van software. Microsoft stuurt alleen nooit berichten met dergelijke aanpassingen." Met deze waarschuwing wil de softwaregigant gebruikers van zijn software waarschuwen voor dit virus, dat sinds dit weekeinde sterk in opkomst is.
 
Het virus maakt gebruik van een lang bekende kwetsbaarheid in Internet Explorer. Het installeert zichzelf via e-mail zonder het openen van een bijlage. Daarnaast verspreidt het zichzelf via chatsoftware irc, bestandsuitwisselsoftware Kazaa en local area networks. De eerste keer dat het virus een systeem infecteert hoogt het een teller op een website op. Er bestaat al twee jaar een softwareaanpassing die het door Swen.A misbruikte gat in de internetbrowser van Microsoft dicht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hete Post You'l be hacked soon

Oh ja Hete Post.
Ik ben bezig met opleidingen richting MCSE, heb al langer met NT gewerkt en al diverse keren met MS in de clincht gelegen omdat zij NIET toe wilden geven omtrent bepaalde door mij opgemerkte problemen destijds rondom bijvoorbeeld het geheugenbeheer in NT 3.51 ( oudje weet ik, maar is nog steeds niet ok in de nieuwere versies ) en pas nadat ik regelmatig verwees naar diverse forums waar dit ook besproken werd werd het toegegeven.
Verder heb ik ervaring met Citrix ( ICA protocol met Windows Terminals ) en een heel geavanceerd maar helaas niet meer bestaand apparaat dat windows NT 3.51 verstrekkend verbeterde.
Nogmaals thanks voor het ondoordachte stempeltje sukkel.
Ook van Ilja heb ik niet de indruk dat dit een sukkel is, mede gezien de reactie daarna van Ilja.
De reactie van Ilja was gewoon een normale reactie en Hete Post heeft waarschijnlijk hete wasem voor de oogjes gehad en zo slecht gelezen, of wilde erg slim overkomen.
Failure, fatal error, blue screen, reboot needed.

Ik ben bang dat Hete Post niet weet waar ik het over heb.
Want:
Dat die epidemie niet van Microsoft afkomt wist zelfs mijn slapende voet.
M$ stuurt NOOIT iets ongevraagd en ik kan dat weten want ik krijg al jaren mail van Microsoft vanwege ietems waarop ik geabbonneerd ben. Mijn PC is dus ook niet ten prooi gevallen ook al wordt ik wel gek van alle rotzooi die ik eerst via bijv. mailwasher automatisch laat killen en blacklisten.
Ik weet wel degelijk hoe ik de boel kan aan en uitschakelen. De brandsoftware, firewall en autoupdate waren het eerste van XP Pro wat ik uitgeschakeld heb omdat het brandhout is of ellende geeft.
Die PC was van iemand die de PC zo voorgeinstalleerd gekocht heeft en waar ivm een gewone inbellijn de autoupdate was uitgezet door de leverancier en de datum per abuis ook verkeerd was.
Microsoft heeft het zelf te bont gemaakt door allerlei rottige half verstopte bepalingen ( die al lang en breed als illegaal volgens Europese wetgeving zijn verklaard ) met de melding dat bij de download van Mediaplayer 9 voortaan altijd allerlei autoupdates gaan plaatsvinden.
Eerst zeg je dat de gebruiker niet weet hoe de autoupdate uit te zetten, waarna je ineens aangeeft dat door goed te zoeken wel een resume mogelijk is. Dat noem ik erg tegenstrijdig.
Ik vind het te zot voor woorden dat windows update niet werkt als je datum verkeerd staat, nogal lastig voor de doorsnee gebruiker om DAAR uit te komen.
Dank voor de titel sukkel, maar je keek zeker in de spiegel op het moment van schrijven.
Als in WUtemp het nodige staat, dan gaat bij hernieuws gebruik van windows update de boel inderdaad verder voor wat betreft volledig gedownloade zaken, maar een halverwege afgebroken download bij mij en bij die kennis nog nooit. Geen wonder dat er allerlei downloadmanagers zijn.
Microsoft heeft leuke software ( veelal gejat of opgekocht, maar alla ) alleen ze slagen er nog steeds niet in iets binnen redelijke termijn fatsoenlijk te krijgen hetgeen bij een open sourde software als Linux met veelal niet profs veel beter (b)lijkt te lukken.
Grappig dat Microsoft moet terugvallen op Linux om de Blasteraanval af te slaan, Niet erg vertrouwenswekkend toch ?
Knowledge is a must ? Keek je weer in de spiegel tijdens het schrijven of dacht je helderziend te zijn, want op mij is je reactie dus echt niet van toepassing.
Nogmaals, Microsoft heeft leuk spul, maar heeft dringend eens echte concurrentie nodig en er voor zorgen niet steeds iets nieuws met onnodige en ongevraagde dingen te maken, maar iets echt goeds en stabiels waarbij je niet constant gek wordt van de ellende als gewone gebruiker, maat zelfs als ervaren gebruiker af en toe diep moet zuchten.
Als mijn luchtbed zo leuk is als de software van MS, dan had ik hem al lang weggedaan.
Maar ja, een luchtbed is goedkoper en ook van mij, terwijl die software alleen maar in licentie gebruikt mag worden.

Vraagje? Windows heeft na het installeren van een patch in bijna alle gevallen een re-boot nodig, een virus meestal niet.
Waarom? Zijn hackers betere programma makers?

Het grote probleem is niet zozeer software gebaseerd, maar domweg het feit dat er mensen zijn die het "leuk" vinden om andermans PC te zieken met virussen, trojanen en dergelijke.
Welk OS je gebruikt, wat je verder ook zult verzinnen het is vrijwel onmogelijk om een PC aan het Internet te hangen alsof je een DVD in je DVD-speler stopt. Een PC is oorspronkelijk voor een heel ander doel gemaakt dan waar het nu voor wordt gebruikt en het zal erg moeilijk worden om daar iets aan te doen.
Dit schept trouwens wel perspectieven voor het Microsoft TCPA (palladium) initiatief, ik moet er zelf niet aan denken, maar voor de consument zou het wel een koopargument kunnen worden.

Ik mocht gisteren dit virus bij een kennis verwijderen,
deze kennis kende begrippen als downloaden en unzippen niet.
Moet je dan echt een IT opleiding hebben om een pc aan het internet te mogen koppelen?
Als je 'unknowledged' mensen helpt met een computer staan ze altijd vol bewondering
te kijken.
Waarom is alles voor de gebruiker toch zo ingewikkeld?
Voelt de IT branche dan helemaal geen verantwoording om hun produkt op een werkbare
wijze bij de massa af te leveren?
Dit is wat ons IT ontwikkelaars kwalijk is te nemen....

"Hete Post" genereert meer hitte dan licht.
.
De tirade was moeilijk te volgen. Dat heeft niets te maken met verstand van zaken hebben. Het heeft wel te maken met "functioneel analfabetisme" (wel kunnen lezen of schijven maar niet actief of passief kunnen communiceren).
.
Mijn enige opmerking was dat ik Microsoft-NL op iets attendeerde en per email als antwoord een inactieve link verwijzing kreeg. Dat is nogal slordig. Extra slordig als zowel op de Nederlandse alsook de US site sinds 1-2 dagen een alert vermelding stond over het verschijnsel waarnaar ik refereerde.
.
Ik heb verder weinig problemen met Microsoft als bedrijf - in tegendeel.
.
Waar ik wel problemen mee heb? Mensen (met in dit geval blijkbaar een Nederlandse achtergrond) die werkzaam zijn in een bedrijf en door luiheid of slordigheid blijkbaar geen kennis nemen van de actuele communicaties naar de buitenwereld van dat bedrijf. Dat is schadelijk voor het bedrijf in kwestie.
DAAROM ergerde ik me aan de slordigheid van de Microsoft-NL medewerker die op mijn mail reageerde.
Ik heb hele grote problemen met mensen - waar dan ook werkzaam - die onder een pseudoniem met een grote bek irrelevante negatieve opmerkingen over anderen maken en blijkbaar erg ingenomen zijn met zichzelf.

Aan de hier onder geschreven verhalen (van; ilja & bob) is het zeer goed te merken dat jullie alle 2 geen verstand van zaken hebben, of beter gezegd, niet zo erg veel IT/ICT ervaring op hebben gedaan in de laatste 15 jaar:
-
De epidemie van nep-mails afkomstig van Microsoft, was een totaal ander soort virus met wel een attachment, die je WEL moest openen om hem te activeren, daarbij is er in Nederland een dependance van Microsoft, niet het hoofdkantoor. Een dependance verwerkt gewoonlijk de info iets later naar zijn klanten, de site van (MS)USA daarintegen niet, en welke Systeem / Netwerk Engineer leest nu eigenlijk de NL site ipv de USA site ???
-
Mensen zijn niet "up-to-date" omdat men geen verstand van zaken heeft, en omdat men eerder zegt "daar heb ik geen verstand van, dat zijn mijn zaken niet / of dat is mijn taak niet...",
-
Het feit dat er op je PC wordt rond geneusd, is louter omdat met cookies & active-X met Java-script wordt geaccepteerd, via de browser, anders kan men de website niet bezoeken, kijk eerst eens naar je eigen web-browse-gedrag, en ga daarna de rest bekritiseren !!!
-
De meeste mensen die ik in de laatste 2 jaar WinXP heb zien draaien op hun PC, staat "Windows-Update"na de default installatie, automatisch aan, niet uit. De meeste mensen weten niet eens hoe je het moet "uit zetten" of "waar dit te doen"..!!
-
Daarbij heeht Microsoft WEL resume mogelijkheden tov de Windows Update, maar daarvoor moet je wel even op je hardeschijf zoeken (meestal inde dir.; C:\WUtemp) en niet je IE-cache auto laten legen....
-
Die PC stond natuurlijk op 2002 ipv 2003, omdat tijdens de installatie de detectie van de CMOS wordt geïnitialiseerd, PnP in ede BIOS "uit" staat, en daarmee het OS bij een bezoek aan het Internet via Windows Time Services, CMOS-RTC niet kan wijzigen vanwege disabled PnP, sukkel !!!
-
Dit alles heeft niet met kleine lettertjes te maken, of een verkeerd opgebouwd imago, MS is geen heilige, dat is waar ja, maar één ding is zeker bij deze twee "brothers & sisters",
-
Knowledge is a must !

Wat moeten ze dan doen? Geen updates aanbieden?

Ja, het was mij ook opgevallen - de epidemie van deze Nep-mails zogenaamd afkomstig van Microsoft met een exe file met een verhaal over een belangrijke update en direct installeren ...... enz.
EN als je dan uit vriendelijkheid Microsft (Nederland) daarover informeert dan sturen ze je antwoord met een niet actieve link verwijzing. Dat schiet niet op.
Op hun normale default home page staat trouwens wel waarschuwing, maar de USA site geeft meer uitleg.

Een deel van het probleem dat mensen niet allemaal uptodate zijn komt door het imago dat Microsoft heeft opgebouwd.
De angst dat er zo maar op je PC wordt rondgeneusd en het feit dat Microsoft door zijn arrogante en deels onbetrouwbare gedrag t.a.v. updates mensen verder afschrikt, maakt dat te veel mensen de auto-update niet aan hebben staan.
Ik ben bij kennissen geweest die al bijna 1 jaar een PC met XP hebben en nog nooit één update hebben binnengehaald. Het kostte mij, mede door de erbarmelijke manier waarop je nog steeds van Microsoft updates moet ophalen ( zonder resume mogelijkheden etc ) plus het feit dat de updatedetect niet werkte omdat de PC per abuis op 2002 ipv 2003 stond, meerdere uren voordat alle updates binnen en ook werkende waren.
Microsoft, werk aan je image, zorg dat je betrouwbaar wordt, dus skip al die rottige kleine lettertjes in je updates want die rotsoftware wordt toch wel gekocht, dan kan eindelijk iedereen standaard elke zo broodnodige update automatisch ophalen.
Nog beter zou zijn eindelijk eens goede, bug vrije en internet veilige software te maken

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.