EU stemt voor wetsvoorstel softwarepatenten

Het Europese Parlement heeft woensdag het omstreden wetsvoorstel voor patenten op software goedgekeurd. Er zijn echter wel enkele wijzigingen aangebracht.

Het wetsvoorstel (Directive on the Patentability of Computer-Implemented Inventions) is goedgekeurd met 364 stemmen vóór, 153 tegen en 33 onthoudingen. De EU wil hiermee de diverse, soms afwijkende nationale patentenregels op één lijn brengen. Beslissingen van het Europese patentenbureau hebben momenteel ook geen automatische geldigheid in de lidstaten.
 
Critici en tegenstanders van dit voorstel hebben met de aangebrachte wijzigingen slechts gedeeltelijk hun zin gekregen. Daaronder bevindt zich een verduidelijking van wat wel en niet gepatenteerd kan worden. Een andere wijziging is de automatische toestemming voor gebruik van een gepatenteerde technologie indien dat puur en alleen dient voor interoperabiliteit met die technologie.
 
De amendementen kunnen ook de doorgang van de beoogde wet in de Europese wetscheppende procedures bemoeilijken of zelfs verhinderen. Ondertussen heeft Eurocommissaris Frits Bolkestein al laten weten het wetsvoorstel te willen schrappen ten gunste van een overeenkomst tussen overheden die dan niet onderworpen hoeft te worden aan een democratisch keuringsproces.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.