Microsoft brengt Windows XP-bèta voor Athlon 64

Microsoft heeft vorige week een proefversie uitgebracht van Windows XP voor de nieuwe semi-64-bit processoren van AMD. Die Athlon 64-chips zijn vorige week gelanceerd.

De 64-bit uitvoering van Windows XP is bedoeld voor zowel de nu gelanceerde desktopprocessoren als de eerder dit jaar verschenen werkstation- en serverchips, genaamd Opteron. Laatstgenoemde zijn, na kort uitstel, in april dit jaar gelanceerd (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d17jb3sa.htm). De Athlon 64 zou oorspronkelijk in 2002 op de markt verschijnen, maar dat is enkele malen uitgesteld.
 
Enerzijds wou AMD zich eerst met zijn Opteron-processoren concentreren op de lukratieve servermarkt, maar anderzijds ontbrak er ook het meestgebruikte besturingssysteem voor de desktopmarkt; Windows. In april vorig jaar had Microsoft AMD al de toezegging gedaan een geoptimaliseerde uitvoering van zijn besturingssysteem te ontwikkelen. Die toezegging werd net vóór de Opteron-lancering concreet (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d17jb3pb.htm).
 
Nu heeft Microsoft de eerste bèta-versie aangekondigd, aanvankelijk midden dit jaar verwacht. De leverancier roemt het prestatieniveau dat consumenten en bedrijfsgebruikers nodig hebben voor de volgende generatie van krachtige toepassingen als games, digitale inhoudcreatie en videobewerking. Ook wordt de compatibiliteit met huidige 32-bit applicaties benadrukt.
 
Microsoft heeft met Windows XP de lang nagestreefde overstap naar een enkele kernel gemaakt, in plaats van de op MS-dos gebaseerde 9x-lijn naast de NT-lijn. Nu neemt de groei van hardware-variabele Windows-uitvoeringen echter weer toe, vergelijkbaar met de tijd van de 286- en 386-processoren en de tijd van het ontstaan van Windows NT (oorspronkelijk bedoeld voor Intel-, Alpha-, Mips- en Powerpc-processoren). Microsoft heeft al langere tijd Windows-varianten voor verschillende gebruiksvormen (desktop, server, webserver, zware server), maar dat wordt nu doorkruist door uitvoeringen voor 32-bit x86, 64-bit Intel en 32/64-bit AMD.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.