EC klaagt Franse regering aan voor lening Bull

De Europese Commissie (EC) wil de Franse regering voor de rechter slepen vanwege diens lening van 450 miljoen euro aan het Franse it-bedrijf Bull.

De oud-mainframeleverancier, tegenwoordig serverproducent en dienstverlener, heeft die miljoenen eind 2001 en begin 2002 (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i1202stb.htm) in twee betalingen ontvangen. Dit betekende toen de redding voor het noodlijdende Bull, maar leidde nagenoeg direct tot een onderzoek door de EC (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i1602sll.htm).
 
Bull heeft al die tijd benadrukt dat het geen problemen verwacht met betrekking tot deze staatslening. De Franse overheid is simpelweg één van de aandeelhouders in het bedrijf en mag als zodanig een lening verstrekken, zo luidt de verklaring. De Franse regering heeft een belang van 16,3 procent in Bull. Bovendien betreft het een lening en geen schenking, benadrukt Bull.
 
De it-leverancier heeft echter laatst een deadline voor de terugbetaling gemist. Er doen echter geruchten de ronde dat Bull zelfs geen rente op de lening heeft betaald. Het was begin dit jaar nog 466 miljoen euro schuldig aan de Franse regering, zo bleek uit een financiële verklaring die Bull in februari gaf. In totaal bedroeg de nettoschuld toen 564 miljoen euro.
 
Het gaat de EC echter niet alleen om de staatshulp van twee jaar terug. Volgens Europese regelgeving mogen bedrijven slechts eenmalig staatssteun ontvangen voor herstructurering. Bull heeft in 1993 al 1,3 miljard euro aan hulp ontvangen, gevolgd door 100 miljoen eind 2001 en 350 miljoen euro begin 2002.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.