Sun wil 64-bit Solaris naar Opteron brengen

Sun Microsystems wil de 64-bit uitvoering van zijn Unix-variant Solaris overzetten naar AMD's semi 64-bit Opteron-processor. Dit zegt softwarepresident Jonathan Schwarz.

Schwarz laat dit weten in reactie op felle kritiek van marktanalist Merrill Lynch, die stelt dat Sun het roer radikaal moet omgooien om te kunnen overleven. Sun-president Scott McNealy heeft dit oordeel al verworpen met de mededeling dat zijn bedrijf innovatief en technologisch capabel genoeg is en dat het overleven niet aan twijfel onderhevig is.
 
Het besluit Solaris over te zetten naar het Opteron-processorplatform is opmerkelijk te noemen. Sun heeft jaren geleden een 32-bit x86-uitvoering van zijn Unix-variant uitgebracht, die is bestemd voor relatief lichte Intel-servers - in vergelijking tot Suns eigen Ultrasparc-processoren. Die uitvoering is begin vorig jaar echter geschrapt (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d03jb2dm.htm), maar eind 2002 na protest van gebruikers weer gereanimeerd, zij het in beperkte mate (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4102rrg.htm).
 
Vóór die tijd heeft Sun ook samengewerkt met Intel aan een uitvoering van Solaris voor Intels 64-bit Itanium-processor, toen nog bekend als Merced. Die samenwerking is echter op de klippen gelopen. De twee bedrijven hebben hier een redelijke wederzijdse irritatie aan overgehouden.
 
Toch is de Opteron-steun niet geheel onverwacht. Sun liet bij de lancering van AMD's processor al weten er brood in te zien (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i1603rlu.htm). De serverleverancier verraste meer met zijn, zij het late, aankondiging Linux te ondersteunen. Dat was en is echter alleen op zijn lichtere, taakgerichte servers met x86-processoren. Die machines kreeg Sun in handen met de overname van serverspecialist Cobalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.