Bonden kondigen stakingen bij Atos Origin aan

Woensdag 9 april leggen medewerkers van de Groningse vestiging van Atos Origin het werk neer. De actie volgt nadat eerdere ludieke acties voor een betere cao volgens de vakbonden geen resultaat opleverden.

Medewerkers van de Groningse vestiging van Atos Origin leggen woensdag 9 april vanaf 10 uur 's ochtends het werk neer uit onvrede over het verloop van het cao-overleg tussen de directie en de bonden. Daartoe hebben de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en Qlix-IT opgeroepen.

De vierde bond die is betrokken bij de totstandkoming van een collectieve arbeidsovereenkomst bij de automatiseerder, De Unie, doet niet mee omdat zijn leden de werkonderbreking hebben afgewezen. Wouter van Lidth de Jeude, bestuurder bij De Unie, licht toe dat het standpunt van zijn organisatie echter hetzelfde blijft. "Ik respecteer de acties van de andere bonden volledig en zij respecteren het besluit van ons."

Flyeracties

Dinsdag 1 en woensdag 2 april was De Unie nog wel aanwezig bij flyeracties aan de poort van de vestigingen van Atos Origin in Rijswijk, Arnhem en het hoofdkantoor in Utrecht. Die acties verliepen volgens Van Lidth de Jeude 'uitstekend en precies zoals bedoeld.'

Eind maart voerde de bonden ludieke acties bij de vestigingen in Groningen en Eindhoven. Van Lidth de Jeude zegt dat de meeste pijn bij juist die twee lokaties zit. In Groningen werken veel mensen die zijn overgenomen van KPN, terwijl in Eindhoven veel oudpersoneel van Philips werkt.

Beton

De Uniebestuurder vindt dat het bestuur van Atos Origin te ver gaat bij de loondifferentiatie tussen de verschillende locaties. "Het bestuur heeft zich zo hard als beton opgesteld", zegt Van Lidth de Jeude. Hij hoopt dat de bestuursleden uiteindelijk overstag gaan, maar durft geen uitspraak te doen over de afloop van de acties.

Bij Atos Origin was niemand bereikbaar voor commentaar op de aangekondigde werkonderbreking.

Moeizaam
Atos Origin is een van de weinige ict-dienstverleners met een eigen collectieve arbeidsovereenkomst. Volgens de vakbonden is de huidige patstelling tussen enerzijds de automatiseerder en anderzijds de bonden en de centrale ondernemingsraad (COR), uniek voor Nederland. Hoe kon het zover komen?

In september 2007 vond het eerste overleg tussen de drie partijen plaats. Dit resulteerde in november 2007 in een eerste loonsbod van Atos Origin: werknemers zouden een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.

90 procent van de vakbondsleden stemde tegen dit bod en dus gingen de bonden en de COR er niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.

De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum' van de bonden, weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden een definitief ultimatum dat dinsdag 25 maart verstreek. De COR had toen al besloten zich meer op de achtergrond te houden.

Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten, maar opnieuw onder voorwaarde dat salarissen buiten de gesprekken bleven. Dinsdag 25 maart schoven de bonden deze handreiking terzijde en volgden eind maart en begin april de eerste ludieke acties in Groningen, Eindhoven, Arnhem, Rijswijk en Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Grappig hoor, maar vooralsnog wordt aquisitie bij deze akties nog niet op prijs gesteld. Ik ben wel erg ontevreden over de loonontwikkeling en een aantal andere zaken binnen Atos, maar heb fijne collega's en hoef niet gedwongen mobiel te zijn. We hopen vooralsnog deze halsstarrige directie te overtuigen, ook al moet de boel een aantal keren plat!

Ik voel met je mee: ik schaam me ook al jaren dood. Op feestjes en partijen durf ik niet meer te zeggen waar ik mijn bijna-minimum loon verdien... De lafheid regeert.
Maar gelukkig dat een paar "hard gekookte eieren" het deze week voor ons beide op gaan nemen!

En anders op naar CapGemini of LogicaGMC: dan mag je je weer lekker uitzendkracht voelen als het wat minder gaat. Want een CAO? Daar doen de jongens en meisjes aldaar niet aan!

Mijn collega's bij de klant vragen zich af of staken niet meer iets voor de zorg is... (en niet voor een goedlopende IT tent in een goedlopende markt...).

Tsja...wat zal ik eens zeggen tegen ze?

Nou, de afdelingen waar de ergste pijn wordt geleden zou je eigenlijk wel een soort zorg kunnen noemen. Zorg voor de klant dan. Niet snel een projectje draaien en dan snel bij de puinhoop wegaccellereren maar jarenlang zorgen voor de klant en zijn applicaties. Niet het snelle geld dus, maar wel veel geld. Daar is Atos niet vies van.

Maar affiniteit met de mensen die dit geld opleveren heeft men niet. Dan eerder een Positive People campagne met leasebakken-mentaliteit spreuken als: Zorgen doe je voor Jezelf! Verdeel en heers dus en hou ze vooral geinterresseerd in zichzelf.

Nee Atossers, samen sta je sterk, alleen ben je verloren aan dit roofvisje!

Als je als beoordeling goed krijgt, dan wil ik daar niet alleen een schouderklopje voor krijgen, maar ook een financiele waardering. Zoals de directie zich opstelt voel ik me niet zo gewaardeerd als de beoordeling goed suggereert.

> En anders op naar Capgemini of Logica: dan mag je je weer lekker uitzendkracht voelen als het wat minder gaat.

En jij dacht dat Atos de mensen niet met een grote boog op straat smakt als de winstverwachting niet gehaald wordt? (Want dat is het tegenwoordig bij beursgenoteerde bedrijven: er hoeft niet eens verlies geleden te worden - nee, minder winst is al voldoende om medewerkers te gaan ontslaan).

> Want een CAO? Daar doen de jongens en meisjes aldaar niet aan!

En wat heeft dat te maken met je eerste statement? Misschien moet je nog eens opzoeken wat een CAO precies inhoudt. Ik weet in ieder geval wel dat dat iets is wat ik niet wil... een beetje de vakbond laten onderhandelen over MIJN salaris, nee hoor, dat doe ik zelf wel!

@Jeroen, vooral zo door gaan met het erg simpel denken. En ook nog egoistisch! Want, je kunt wellicht nu nog onderhandelen over JOUW salaris, allicht. Maar je bent dus een van de zovele werknemers die (heel naief) denken dat ze niet ziek zullen worden of overspannen/burned out zullen raken. Ook zul je nooit ontslagen worden. Ook besef je niet dat er dankzij een Collectieve Arbeids Overeenkomst, want dat betekent CAO, veel dingen in je bedrijf goedkoop geregeld kun nen worden. En niet vergeten: 2/3 van de werknemers, ook bij Atos Origin is niet mondig genoeg om over ZIJN salaris te onderhandelen. Laat staan over de rest van hun arbeidsvoorwaarden.

Dus: alleen al voor de solidariteit zou je wel voor een CAO moeten kiezen! Zeker met zo'n werkgever die al maanden voet bij stuk houdt en de vakbonden keer op keer een lege uitnodiging stuurt!

> Want, je kunt wellicht nu nog onderhandelen over JOUW salaris, allicht.
> Maar je bent dus een van de zovele werknemers die (heel naief) denken
> dat ze niet ziek zullen worden of overspannen/burned out zullen raken.
Wat heeft ziek/overspannen/burnout met een CAO te maken? Als ik ziek/overspannen/burned out raak krijg ik ook gewoon salaris hoor...

> Ook zul je nooit ontslagen worden.
Wat heeft ontslagen worden met een CAO te maken? Denk je dat een CAO je daartegen beschermd?

> veel dingen in je bedrijf goedkoop geregeld kun nen worden.
Wat kan er binnen een bedrijf goedkoop geregeld worden met een CAO dat zonder niet kan? Ook zonder CAO kan je een gezamenlijke ziektekostenverzekering hebben en ook zonder CAO kan je allemaal bij hetzelfde leasebedrijf leasen.

> En niet vergeten: 2/3 van de werknemers, ook bij Atos Origin is niet
> mondig genoeg om over ZIJN salaris te onderhandelen. Laat staan
> over de rest van hun arbeidsvoorwaarden.

Ook met een CAO zal je een bepaalde mondigheid moeten tonen, als een werkgever jou in schaal 2 zet, terwijl jij vind dat je in schaal 3 of 4 thuishoort, dan gaat het feit dat die CAO er is daar niks aan veranderen.

> Zeker met zo'n werkgever die al maanden voet bij stuk houdt en de
> vakbonden keer op keer een lege uitnodiging stuurt!
Tsja, ik spreek liever mijn werkgever zelf aan als mijn salaris niet voldoet.

> Jeroen, vooral zo door gaan met het erg simpel denken. En ook nog
> egoistisch!
Simpel en egoistisch? Omdat ik mijn zaakjes liever zelf regel dan dat ik een vakbond die totaal geen belang bij mijn situatie heeft en over het algemeen drukker is met zieltjes winnen dan daadwerkelijk voor mijn zaken opkomen, nee hoor, bedankt.

@Jeroen: een vakbond onderhandelt natuurlijk niet over JOUW (persoonlijke) salaris of in welk skill-level je wordt ingedeeld. Wat een kul!
Waar jij op doelt is het arbeidsvoorwaardengesprek, op het punt dat je nog net niet aangenomen bent. De mensen die nu een _collectieve_ loonsverhoging van AO eisen / wensen, zitten in een totaal onvergelijkbare positie.

En wat betreft mijn voorgaande opmerking over het ontbreken van een CAO bij Cap of Logica: Atos Origin heeft er toch maar mooi een - als enige ICT-bedrijf in Nederland! En nu is blijkbaar de tijd rijp om te toetsen wat dat voorstelt en wat het Atos waard is.

Tot slot, 2,5 procent is zoveel niet gevraagd: http://tinyurl.com/68tv6g
Misschien moet ik het onderwijs maar (weer) in, haha!

".........Simpel en egoistisch? Omdat ik mijn zaakjes liever zelf regel dan dat ik een vakbond die totaal geen belang bij mijn situatie heeft en over het algemeen drukker is met zieltjes winnen dan daadwerkelijk voor mijn zaken opkomen, nee hoor, bedankt.... "

Man, heb je slechte ervaringen met de bond ofzo ? 'Zieltjes winnen' doen ze volgens mij om sterker aan tafel te zitten. Het gaat 'gewoon' om macht. De bond bestaat meer dan 100 jaar dus enige ervaring in onderhandelingsprocessen zullen ze toch wel hebben alhoewel ik jouw capaciteiten op dat vlak niet wil onderschatten, verder hebben ze het wettelijk recht om in een onderhandeling de tegenpartij, afhankelijk van de opgebouwde macht, (fors) onder druk te zetten, het enige wat jij kan zeggen als je niet krijgt wat je wilt dan ga ik wel naar een ander ( blijf je dat tot je pensioen doen?).

Gegroet en ik ben morgen buiten!

> een vakbond onderhandelt natuurlijk niet over JOUW (persoonlijke) salaris
> of in welk skill-level je wordt ingedeeld. Wat een kul!
Dat is ook precies wat ik zeg, ik reageerde op "Lushelemaalgeenvisje" die beweerde dat een CAO ervoor zorgt dat niet-mondige werknemers beschermd worden, wat dus gewoon niet zo is. Ook met een CAO zal je zelf mondig moeten zijn.

> En wat betreft mijn voorgaande opmerking over het ontbreken van een
> CAO bij Cap of Logica: Atos Origin heeft er toch maar mooi een - als
> enige ICT-bedrijf in Nederland!
En ik zeg dus: ik WIL helemaal geen CAO. Het grote probleem met een CAO is dat als de vakbond hem accepteert dat je hem dan verplicht ook moet accepteren!

> Man, heb je slechte ervaringen met de bond ofzo ? 'Zieltjes winnen' doen
> ze volgens mij om sterker aan tafel te zitten.
Ja, ik heb slechte ervaringen met de bond, die, inderdaad om zieltjes te winnen het bedrijf waar ik voor werkte zwart maakte in de media, in plaats van constructief naar een oplossing te zoeken.

> het enige wat jij kan zeggen als je niet krijgt wat je wilt dan ga ik wel
> naar een ander ( blijf je dat tot je pensioen doen?).
Uiteindelijk is dat ook het enige dat iemand met een CAO kan doen, zeker als de bond een accoord afsluit waar je het niet mee eens bent... en ik zou niet weten waarom ik tot mijn pensioen niet af en toe van baan zou wisselen. (Werk overigens al 10 jaar en ben bij mijn 2e werkgever bezig en ben nog wel van plan daar voorlopig te blijven, het is dus ook niet zo dat ik gelijk de deur uitren als ik niet tevreden ben, integendeel)

De vakbonden willen de CAO verlengen met voorwaarden. De werkgever wil de CAO continueren met maximaal 2% loonindex. Is een staking in dit geval wel zo handig? Hoe laag is de organisatiegraad, de actiebereidheid? Gaat Atos Origin als gevolg (nog meer) werkzaamheden exporteren of uitbesteden? Gaat Atos Origin nu (versneld en nog meer) medewerkers outsourcen?

Kortom: Is het middel niet erger dan de kwaal?

Een verhoging van 2% is gewoon niet van deze tijd, in onze afdeling word verwacht dat je soms 's avonds en in het weekend werkt, om vervolgens bij een goede beoordeling minder te krijgen dan de inflatie, terwijl de directie een verhoging krijgt van 33% op een salaris van 2.000.000. Atos heeft een grens bereikt en sommige werknemers pikken het niet meer. Het blijkt weer dat het bedrijf geen respect heeft voor zijn werknemers, net zoals bij het kerstpakket van 2006.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-04T11:05:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.