Gartner: Europese pc-markt trekt licht aan

De Europese verkoop van pc's is in het afgelopen derde kwartaal gegroeid. Dit zegt onderzoeksbureau Gartner die dan ook voorzichtig spreekt van een marktherstel.

In het derde kwartaal zijn in de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) 12,4 miljoen pc's verkocht. Daarvan zijn er 8,5 miljoen verkocht in West-Europa, 2,5 miljoen in Centraal en Oost-Europa, en de resterende 1,4 miljoen in het Midden-Oosten en Afrika.
 
De Emea-afzet is vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar 13,8 procent gegroeid. Dit is voor de deelgebieden respectievelijk 13, 13,5 en 19,7 procent groei. De omzet uit deze verkoop is echter gedaald, en wel met 10,9 procent. De winst in het derde kwartaal is met 2 procent gestegen.
 
Dit komt door de dalende gemiddelde prijs voor pc's, die nu voor desktops op ongeveer 1100 euro ligt en voor laptops op ongeveer 1500 euro. In Nederland zijn er 1,5 procent meer pc's verkocht, maar is de omzet daarvan met 17,3 procent gedaald.
 
Opvallend is dat leverancier Acer in West-Europa relatief sterker is gegroeid dan concurrenten als HP en Dell. De trend dat laptopverkoop harder groeit dan desktopverkoop zet nog altijd door. Dit blijkt uit metingen van Gartner-dochter Dataquest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.