Microsoft schikt zes klasse-antitrustzaken

Microsoft heeft gisteren zes antitrustzaken geschikt voor in totaal 200 miljoen dollar. Die zaken waren in diverse staten aangespannen in naam van alle consumenten (class action) daar.

Dit waren de staten Kansas, Noord-Carolina, Noord-Dakota, Zuid-Dakota en Tennessee alsook het District van Columbia. De aanklagers stelden dat Microsoft zijn Windows-monopolie op de desktopmarkt heeft misbruikt om concurrenten te dwarsbomen en concurrenten teveel te laten betalen voor zijn softwareproducten.
 
Microsoft heeft deze zes zaken nu geschikt door tegoedbonnen uit te keren. Consumenten die zich aanmelden, kunnen die bonnen besteden aan software en hardware, niet per se van Microsoft zelf. Van de bonnen die niet worden geclaimd, zal de helft worden gebruikt om scholen te voorzien van software en hardware.
 
In totaal heeft de Windows-leverancier tot op heden al tien van dergelijke aanklachten geschikt. De totale som die hiermee is gemoeid, bedraagt 1,55 miljard dollar. Dit zegt senior vice-president en bedrijfsjurist Brad Smith van Microsoft. De grootste schikking was die in Californië, waar het bedrijf 1,1 miljard dollar in tegoedbonnen uitkeerde aan 13 miljoen begunstigden (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0303swk.htm). Er lopen nog soortgelijke rechtszaken in vijf staten: Arizona, Iowa, Minnesota, Nieuw Mexico en Wisconsin.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik sta ook ingeschreven als een "bekende" bij Microsoft,
zo heb ik ooit een aanvraag gedaan die voor europeanen niet mogelijk was, en heb opeen MS- Internet-site bij een pop-down menu waar je de "staat" moest invullen, wat voor ons "provincie" betekend, Flevoland ingevuld (waar ik woon) dus: FL, wat voor USA betekend: "Florida".
-
Laatst had Florida ook een Anti-Trust zaak gewonnen tegenover Microsoft, en ik mocht mij dus melden voor een gratis Upgrade van Windows en Office XP (van Windows 95/98 en Office 95 / 97), de brief kwam daadwerkelijk bij mij aan, want de Computer dacht immers dat ik uit Florida kwam.
-
Ik was even verbaasd, maar vond het wel een "grappig" ongelukje,
ik besefte aan de hand van mijn verhaal, en
dit verhaal wel iets heel belangrijks, als "echte Nederlander" :
-
Dat al die Europeanen maar braaf blijven betalen,
en die Amerikanen krijgen alles gratis !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.