Bugbear B-worm blijft kopzorgen geven

Volgens de data verzameld door Panda Software blijft Bugbear.B de lijst van gevaarlijke virussen aanvoeren. In september was de worm goed voor 5 procent van de gedetecteerde infecties. In oktober steeg dit naar meer dan 7 procent.

Deze stijging kan zonder twijfel verklaard worden door het specifieke karakter van Bugbear.B. Door het uitbuiten van een zwakheid in Internet Explorer verstuurt deze worm zich automatisch naar zoveel mogelijk e-mail adressen waardoor het veel computers infecteert.
 
Bugbear.B wordt qua schadelijkheid op de voet gevolgd door Gibe.C, die in iets meer dan 7 procent de boosdoener was. Deze worm verspreidt zich via een e-mail bericht dat het uitzicht heeft van een Microsoft website waarbij gebruikers misleid worden en denken dat het hier over een security patch gaat.
 
Op de derde plaats staat Blaster, die voor iets minder dan 6 procent van de incidenten verantwoordelijk is. Het feit dat deze worm zichzelf direct verspreidt via internet en gebruik maakt van de Windows zwakheid RPC Dcom, laat toe dat Blaster continue onbeschermde computers infecteert,
 
Parite.B moet genoegen nemen met de vierde plaats met iets meer dan 5 procent van de incidenten. Dit virus verspreidt zichzelf zowel via de klassieke weg zoals cd-rom, internet download en e-mail als via lokale netwerken.
 
Op de vijfde en zesde plaats vinden we Klez.I,en PSW.Bugbear.B met respectievelijk 4.5 procent en 3.5 procent. Twee varianten van de Blaster worm, Blaster.E en Blaster.C, komen op de zevende en achtste plaats met iets meer dan 3 procent van de incidenten. De lijst wordt tenslotte afgesloten door Nachi.A en Enerkaz.
 
Uit de verzamelde data kan worden geconcludeerd dat veel computergebruikers de beveiligingslapmiddelen van Microsoft nog niet toegepast hebben. 8 van de codes maken gebruik van lekken of zwakheden in softwaretoepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helaas zijn er teveel pc gebruikers die vinden dat 1 x per week de antivirus update genoeg is en dat wordt geadviseerd door b.v norton. In mijn opinie moet de antivirus minimaal 1x dagelijks ge-update worden en wel volledig automatisch zoals Panda dat doet. Met andere woorden de antivirus zoals norton, helpen niet optimaal om deze virus aanvallen te voorkomen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-05T00:00:00.000Z Redactie Computable/CRN
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.