Kasparov aast op revanche tegen schaakcomputer

Gari Kasparov zoekt revanche voor zijn smadelijk gelijkspel uit februari tegen de schaakcomputer Deep Junior. In de aanloop neemt hij het op tegen X3D Fritz, een driedimensionaal schaakprogramma.

De schaakwedstrijd mens-machine ging dinsdag van start in New York. Gari Kasparov, nog altijd bij de beste schakers ter wereld, blijft het moeilijk hebben om de computer te verslaan. In '96 won Kasparov nog van Deep Blue met 4-2, maar een jaar later moest hij het onderspit delven. De eindstand was toen 3,5-2,5 in het voordeel van de computer.. Afgelopen februari moest hij genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel tegen Deep Junior.
 
Deze keer wordt het iets speciaals. Kasparov krijgt geen klassiek schaakbord voor zich, maar zal dank zij een 3D-brilletje een virtueel schaakbord te zien krijgen. Met een joystick kan hij in- of uitzoomen op het bord. Hij zal z'n zetten gewoon dicteren. Het gaat om een oplossing van het Duitse bedrijf Chess Base.
 
Kasparov kreeg in februari heel wat boegeroep over zich heen toen hij in de laatste partij voor een snelle remise koos. Eerder blunderde hij in de derde partij. Sindsdien heeft hij bijna geen enkel serieus toernooi meer gespeeld. Waarnemers menen dat hij nu revanche gaat nemen.
 
Eric van Reem, hoofdredacteur van het Belgische vakblad Computerschaak, verwacht dat hij in zijn partijen tegen Fritz de eerste of tweede partij probeert te winnen en daarna zijn voorsprong beschermt. In het Belgische blad De Standaard geeft Van Reem aan dat "Fritz zeker niet het sterkste computerprogramma is, hoogstens nummer drie." De winnaar van de wedstrijd krijgt 200.000 dollar, de verliezer houdt nog 150.000 dollar over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-12T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.