Kasparov kan niet winnen van schaakcomputer

Gari Kasparov is er opnieuw niet in geslaagd om te winnen van een schaakcomputer. Zijn duel tegen X3D Fritz eindigde in een 2-2 gelijkspel na een blunder van de grootmeester in de tweede partij.

Het schaakduel tussen mens en machine in New York is in een gelijkspel geëindigd. De Azerbeidzjaanse topschaker Gari Kasparov is er voor de derde keer op rij niet in geslaagd om te winnen van een computer.
 
Deze keer zag het er na twee partijen voor Kasparov al slecht uit. De eerste partij eindigde nog in remise, maar in de tweede blunderde Kasparov en kwam de computer 1,5-0,5 voor. Kasparov nam in de derde partij echter revanche. In de vierde en tevens afsluitende partij hielden de kemphanen elkaar weer in evenwicht. Dit betekende een eindstand van 2-2. Hij houdt er 150.000 dollar aan over. X3D Fritz van het Duitse bedrijf Chess Base wint de volle 200.000 dollar, omdat het niet heeft verloren van de uitdager.
 
Het is zeven jaar geleden dat Kasparov nog kon winnen tegen een schaakcomputer. In '96 won hij met 4-2 tegen Deep Blue van IBM, maar een jaar later ging hij met 3,5-2,5 onderuit. In februari moest hij genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel tegen Deep Junior. In New York werd het iets speciaals. Kasparov kreeg geen klassiek schaakbord voor zich, maar kreeg dank zij een 3D-brilletje een virtueel schaakbord te zien. Met een joystick kon hij in- of uitzoemen op het bord. Hij heeft z'n zetten gewoon gedicteerd.
 
X3D Fritz wordt door waarnemers niet als de beste schaakcomputer aangeduid. Deep Junior staat volgens kenners duidelijk nummer één. Toch heeft de normale versie van Fritz het eerder dit jaar ook al een gelijkspel afgedwongen tegen de Russische wereldkampioen Vladimir Kramnik.
 
Tegenover het persbureau Reuters (geciteerd in de Tijd) sprak Kasparov de volgende gevleugelde woorden: "De machines worden steeds beter, maar de mens leert ook voortdurend bij."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

ik geloof er niks van ik zelf een zeer sterke schaakcomputer en soms win ik is

Is gebaseerd op gemmiddeld winnen, volgens ELO en FIDE-basis. zie wikipedia voor verdere uitleg.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.