Bosma: "Imtech is geen tweede HCS"

Automatiseerder Brocom uit Amersfoort is voor de tweede keer verkocht. In 1990 kwam het kortstondig in handen van het ter ziele gegane HCS. Onlangs heeft de automatiseerder onderdak gevonden bij technisch specialist Imtech.

Algemeen directeur Ronald Bosma is een van de oprichters van het in 1987 gestarte Brokers in Computers (Brocom). De firma begon als handelaar in (gebruikte) IBM mini- en mainframecomputers en groeide uit tot een bekend wederverkoper van computerapparatuur, met name AS/400. Vanaf 2000 werpt het bedrijf zich op als automatiseerder, om zijn beheer- en adviesdiensten rond de hardware die het aanbiedt beter te profileren.
 
In 1990 verkocht het management Brocom aan HCS, een toentertijd bekende en inmiddels beruchte automatiseerder. "Het leek een goede zet voor het verhogen van onze naamsbekendheid", zegt Bosma. "Via de HCS-groep gingen voor ons deuren open die normaal dicht bleven." De overname dreigde echter een fiasco te worden toen HCS in zwaar weer terecht kwam. "Dat was een nare periode: als goeddraaiend HCS-onderdeel moesten we ons constant verdedigen tegenover klanten. Bovendien haalde de HCS-holding vanwege de liquiditeitsproblemen bij ons geld geld weg." Bosma kon anderhalf jaar na de verkoop Brocom terugkopen voordat HCS failliet ging.
 
Sindsdien is Brocom uitgegroeid tot een financieel gezonde club (110 medewerkers, omzet 2001: 57 miljoen euro), die de omzet in 2002 zelfs zag oplopen. "Omdat concurrenten, waaronder CSS en Getronics, het lieten liggen", aldus Bosma. Toch heeft hij ervoor gekozen om zich opnieuw aan te sluiten bij een moederbedrijf: Imtech. Zijn verklaring: "Wij groeien in het overnemen en beheren van ict-infrastructuren van organisaties, maar lopen nu tegen onze grenzen aan. Potentiële klanten plaatsen vanwege onze omvang toch vraagtekens bij de continuïteit. Nu Imtech achter ons staat, verwachten wij deze reserves weg te nemen en te kunnen doorgroeien."
 
Bosma is niet bang voor een tweede 'HCS'-affaire. Daarvoor kent Imtech een te lange historie en is het met veertienduizend man en een miljardenomzet veel groter en robuuster dan de vroegere club van Jan Kuijten.
 
Hij wijst er bovendien op dat Imtech druk doende is de ict-divisie uit te bouwen. Bij Imtech ICT werken zo'n achthonderd man, die bijvoorbeeld op het vlak van netwerkoplossingen (Avaya, Cisco) expertise kunnen toevoegen. Brocom blijft in 2003 autonoom opereren. Over een jaar wordt bekeken of de naam wordt aangepast met de toevoeging Imtech of dat het onder de vlag van Imtech ICT gaat opereren.
 
Imtech neemt Brocom over voor een bedrag dat vijf keer de ebit over 2002 bedraagt. Directeur Bosma mag niet aangeven hoe hoog de overnamesom is. De ebit (earnings before interest and taxes) over 2001 bedroeg 2,9 miljoen euro. Aangezien Brocom in 2002 beter heeft gedraaid, schatten we het overnamebedrag op 14,5 miljoen euro plus een beetje meer.
 
Brocom is actief in de financiële sector, bij gemeentes en in de handel en industrie. Op dit moment ligt de omzetverhouding hardware/dienstverlening op 65/35 procent. De automatiseerder ziet vooral de omzet uit de dienstentak groeien, maar zal hardware blijven leveren. "Hardwareverkoop is nodig om diensten te kunnen verlenen", zegt de algemeen directeur. "Onze omzet uit hardware bestaat overigens niet meer uit de losse verkoop van pc's. Daar zijn we een paar jaar geleden van afgestapt. Ons klantenbestand is daardoor ook verminderd van zo'n drieduizend naar een 450-tal. Gemiddeld bedienen wij organisaties met een omvang van vijfhonderd werkplekken." Brocom biedt, zoals Bosma het omschrijft, hardware-oplossingen rond bijvoorbeeld AS/400- en opslagsystemen. "Daar is kennis voor nodig. Maar we regelen ook werkplekautomatisering, bijvoorbeeld voor Fortis."
 
Brocom verkocht eind november dochteronderneming Bartox aan detacheerder Solidium. Deze verkoop staat los van de overname door Imtech, stelt Bosma. "Bartox levert software voor het beveiligen van internettransacties, een activiteit die niet erg dicht bij onze kernactiviteiten staat. Daarom zochten we naar een sterkere partner, waar ook ruimte bestaat voor verdere productontwikkeling, en dat is Solidium geworden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.