Nieuwe regels voor .nl-domeinregistratie

'Domeinkapers afgestraft' kopte de website van Fem/De Dag vorige week. De nieuwe regels voor .nl-domeinen, die deze week zijn ingegaan, zouden het mogelijk maken om domeinkapers een boete van maximaal 7000 euro op te leggen.

Een woordvoerder van Sidn (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) meldt dat de nieuwe situatie genuanceerder ligt. Er is wel sprake van een boete, maar die is onderdeel van de nieuwe arbitrageregeling en dus niet zo vanzelfsprekend als Fem/De Dag suggereert. Indien een klacht op basis van het Benelux merkenrecht of handelsnamenregister gegrond is, moet de gedaagde partij de arbitragekosten, die maximaal oplopen tot zevenduizend euro, betalen.
 
De nieuwe regels gelden alleen voor .nl-domeinen die na januari zijn aangevraagd of waarvan het contract na dit moment vervangen is. Bij het aangaan van een contract ondertekent de gebruiker van de domeinnaam de nieuwe regels en verplicht hij zich tot arbitrage via Wipo, de instantie die Sidn voor deze activiteit gevraagd heeft. In totaal zijn ruim achthonderdduizend .nl domeinnamen geregistreerd. Per jaar zijn er tientallen rechtszaken over misbruik van domeinnamen.
 
Overigens kunnen vanaf vandaag ook particulieren .nl-domeinnamen laten registreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het verbaast mij dat er pas sinds 2003 ook particulieren domeinnamen kunnen registeren bij partijen zoals http://www.blueyellow.nl... Dat dit niet eerder kon!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.