Overheid: drie miljoen voor open standaarden

Minister Remkes (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Wijn (Economische Zaken) trekken de komende drie jaar drie miljoen euro uit voor het Programma Open Standaarden en Open Source Software. Dat laten zij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De overheid wil minder afhankelijk zijn van softwareleveranciers en wil de mogelijkheden om voor andere software te kiezen vergroten. Daarnaast vinden Remkes en Wijn dat software die met belastinggeld is ontwikkeld voor een overheidsorganisatie, vrij door andere overheidsorganen gebruikt moet kunnen worden.
 
In het Programma Open Standaarden en Open Source Software gaat het om bewustwording rondom softwarebeleid en -gebruik. Het is de bedoeling dat overheidsinstanties bewuster kiezen voor bepaalde software. De Ictu (het ict-orgaan van de overheid) voert het plan uit en gaat een catalogus van open standaarden opstellen. Daarnaast komt er een open source-licentiemodel, worden kostenvergelijkingen gemaakt tussen het gebruik van open en gesloten software en moet het mogelijk worden om software uit te wisselen tussen verschillende overheidsorganisaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-25T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.