Hitt implementeert nieuw verkeersleidingsysteem

Hitt heeft een nieuw systeem voor Luchtverkeersleiding Nederland (Lvnl) opgeleverd. Het gaat om een toepassing die de radargegevens over het taxiënd verkeer op Schiphol op een overzichtelijke manier presenteert.

Het Apeldoornse bedrijf Hitt (Holland Institute of Traffic Technology) is actief als leverancier van verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen. Het nieuwe, op Linux-gebaseerde systeem heet Astra (Airport Surveillance TRAcker) en maakt onderdeel uit van de systemen waarmee de luchtverkeersleiders op de verkeerstoren op Schiphol werken. Lvnl heeft voor het nieuwe systeem gekozen met oog op de komst van de Polderbaan en de verwachte behoefte aan een hogere uurcapaciteit van het nieuwe banenstelsel, waarbij de veiligheid gewaarborgd moet blijven.
 
Het persbericht van Hitt meldt dat het taxiënde verkeer op de grond wordt gevolgd met twee, en straks drie, grondradars. Astra combineert de waarnemingen van deze drie radars tot één consistent beeld dat de verkeersleiders op hun scherm krijgen gepresenteerd. In dat beeld verwerkt Astra tevens de informatie van de naderingsradars die het luchtverkeer nabij Schiphol waarnemen. Op die manier krijgen de verkeersleiders met Astra gebundelde informatie in één oogopslag. Hiermee kunnen zij niet alleen beter attent gemaakt worden op potentiële conflicten tussen verkeer op de luchthaven zelf, maar ook als een startbaan nog niet vrij is, terwijl er nog een vliegtuig van deze baan gebruik wil maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.