Aftapcijfers overheid weer niet openbaar

Een bestuursrechter heeft besloten dat het ministerie van Justitie geen openheid van zaken hoeft te geven over het aftappen van telefoons en internet in Nederland.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft in 2000 via een Wob-procedure (wet openbaarheid bestuur) het ministerie verzocht om recente cijfers te geven over het aantal taps op telefoons, gsm's en internetaansluitingen. Uitgelekte cijfers over 1998 gaven aan dat er sprake was van een explosieve toename van het aantal taps in vergelijking tot medio jaren negentig, waar wel openbare cijfers over zijn.
 
Het ministerie geeft aan niet te weten hoeveel taps er geplaatst zijn, omdat het deze niet centraal registreert. Ook zegt het departement niet op de aan de aanbieders betaalde vergoedingen af te kunnen gaan, omdat het deze facturen niet verzamelt. Na kamervragen zijn er wel cijfers over 1999 gepresenteerd. Daaruit bleek dat de politie tienduizend telefoons had getapt. Bits of Freedom plaatst de Nederlandse cijfers naast die in Engeland en de VS. Daar ligt het aantal taps aanzienlijk lager.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Yeah right, niemand weet weer wat bij de overheid. Gek genoeg moeten wij wel altijd met antwoorden op de proppen komen als hun iets willen weten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.