Rivaliteit KPN en Versatel naar hoogtepunt

KPN heeft beslag laten leggen op bankrekeningen van Versatel om miljoenen euro's aan onbetaalde rekeningen te innen. Versatel heeft de hulp van telecomwaakhond Opta ingeroepen.

TegenoverDe Telegraafmeldde een woordvoerster van KPN dat het telecombedrijf er genoeg van heeft om door zijn branchegenoot als een bank beschouwd te worden. De openstaande rekeningen betreffen facturen voor het afhandelen van netwerkverkeer door KPN en het gebruik van diens infrastructuur. KPN wil met het beslag deze rekeningen sneller betaald krijgen. Versatel houdt de hand op de knip, omdat het de tarieven van zijn concurrent te hoog vindt.
 
Topman Raj Rathatha van Versatel zegt onaangenaam verrast te zijn door de stap van KPN. "Tot nu toe kwamen we er na onderling overleg altijd uit. Wij hebben ook rekeningen van KPN openstaan. Bij problemen weten we elkaar te vinden." De twee twisten al jarenlang met telecomtoezichthouder Opta als scheidsrechter over de tarieven die ze bij elkaar in rekening brengen. "In het verleden hebben wij miljoenen betaald die we na tussenkomst van Opta voor een groot deel teruggestort kregen, omdat KPN het presteerde twintig keer de kostprijs in rekening te brengen."
 
Het beslag van KPN werd op dinsdag gelegd, een dag voordat Versatel zijn jaarcijfers publiceerde. Versatel meldt net als KPN een recordverlies over het jaar 2002. Bij Versatel kwam het uit op bijna 700 miljoen euro. KPN meldde deze week 9,5 miljard euro verlies gedraaid te hebben over het afgelopen jaar. Net als bij KPN zijn het afschrijvingen, die de cijfers ver in het rood trekken. Daarnaast heeft Versatel dit jaar ook veel geld uitgetrokken voor zijn financiële herstructurering.
 
Versatel zag in 2002 zijn omzet met 15 procent groeien tot 294 miljoen euro door aanwas van nieuwe klanten en uitbreiding van bestaande orders. Het jaar daarvoor kwam dit cijfer uit op 256 miljoen euro. Het bedrijf zegt begin 2004 een positieve kasstroom te verwachten. Een datum voor winstgevendheid wil Marc Lazar, de financiële man van Versatel, niet afgeven. "Als vuistregel geldt dat winst enkele financiële kwartalen volgt na het behalen van een positieve kasstroom. Of dit ook voor Versatel geldt, wil ik nu op dit moment niet zeggen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.