CNV Dienstenbond staat niet achter advies

De CNV koepel ondertekent het advies van de Stichting voor de Arbeid. CNV Dienstenbond echter, is ermee niet tevreden. Dat melden onderhandelaars voor het bondsonderdeel Siegbert van der Velde en Maurice Limmen.

Volgens de onderhandelaars wordt het voor het CWI (arbeidsbureau) te moeilijk om de nieuwe ontslagregels voor detacheringsbedrijven te toetsen. De stichting wil onder een achttal voorwaarden voor detacheringsbureau's uitzonderingen toelaten op de normale, op anciënniteit gebaseerde ontslagregels. Het advies stelt dat 'werkgevers ten genoegen van het CWI aannemelijk moeten maken dat vervanging van de betrokken werknemer te bezwaarlijk is, in het licht van de zakelijke relatie tussen werkgever en opdrachtgever'.
 
Van der Velde: "Een ict-detacheerder moet bijvoorbeeld aantonen dat een bankzitter niet geruild kan worden met een automatiseerder die korter in dienst is. Het bedrijf kan betogen dat de bankzitter geen ervaring heeft met een bepaald softwarepakket. Hoe gaat het CWI in zo'n geval de zin van de onzin scheiden?"
 
Maurice Limmen: "Het CWI zal als een Sherlock Holmes aan de slag moeten om de waarheid te achterhalen. En staat van meet af aan op een enorme achterstand. Opdracht- en werkgever zijn er beide bij gebaat de gedetacheerde niet te vergangen door een bankzitter."
 
Limmen is somber over de komende ontslagaanvragen voor bankzitters. "In het advies staat dat de stichting dit jaar ook alle andere driehoeks-arbeidsrelaties onder de loep gaat nemen. Dat betekent dat voor veel detacheerders de ontslagbescherming een stuk minder gaat worden." Volgens de onderhandelaar waren er nooit discussies tussen bonden en werkgevers over bankzitters, tot de CMG Noord-Nederland onstlagaanvragen van afgelopen zomer. "Bankzitters, dat was een normaal bedrijfsprobleem dat intern, via scholing en dergelijke werd aangepakt. Sinds de CMG-zaak roepen de werkgevers om een wettelijke regeling."
 
Logicacmg kon woensdagmiddag nog niet reageren op het advies. Het bedrijf maakte vanmorgen de jaarcijfers bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Innovatie is voor ongeveer 98 procent motivatie

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.