Getronics zoekt koper voor divisie HRS

Getronics kan in 2004 de obligatieschulden van 182 miljoen makkelijk aflossen door de divisie Human Resource Solutions te verkopen. De onderhandelingen daarover zouden in volle gang zijn.

Overnamekandidaat is waarschijnlijk een investeringsmaatschappij, misschien een groot buitenlands ict-bedrijf als IBM of EDS. Overname door een Nederlands bedrijf als Pinkroccade of Ordina, wordt niet verwacht. Het nieuwe Getronics-management heeft overigens in korte tijd de aandeelhouders en analisten ervan overtuigd dat het bedrijf er beter voorstaat dan gedacht. Het bod naar de obligatiehouders toe, om de schulden te ruilen voor aandelen is gisteren ingetrokken.
 
Met de verkoop van de divisie die voor bedrijven salarisstroken verwerkt (zo'n 650 medewerkers) lost de ict-dienstverlener de eerste obligatieschuld af. Hoe het bedrijf in 2005 de volgende lening van 338 miljoen euro afbetaalt, is minder duidelijk.
 
"Iets wat goed rendeert, levert bij verkoop altijd geld op", reageert Robin Fransman, analist bij Van Lanschot Bankiers. Hij verwacht dat HRS meer dan 200 miljoen euro oplevert. Jaap Barendregt, analist bij Friesland Bank, schat de opbrengst tussen de 190 en 200 miljoen euro.
 
Lijstjes van overnamekandidaten zijn snel gevonden in de vele analyses. Zo worden IBM, EDS, First Data en 's werelds grootste salarisverwerker ADP genoemd. Barendregt betwijfelt dat een buitenlands ict-bedrijf de stap overweegt: "Wie kiest nou Nederland als bruggenhoofd voor Europese salarisdiensten?"
Tweede in de serie geïnteresseerden zijn ict-concurrenten zoals Pinkroccade en Ordina. Deze bedrijven zijn echter bezig met het opschonen van hun balans. "Die willen hun schulden eerder verkleinen", aldus Barendregt.
 
Blijft over een koop door een investeringsmaatschappij. Die zal met extra geld de groei van het onderdeel moeten aanjagen, denken de analisten. Lukt dat, dan kan zij het voormalige Raet-rps over twee jaar weer met winst van de hand doen. "Dat maakt het een mooi beleggingsobject."
 
Meer aandacht voor Getronics in deComputable van 28 maart 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.