Nigeriaanse deal Pentascope leidt tot oproer

De Nigeriaanse regering heeft het Nederlandse Pentascope aangesteld om leiding te geven aan het door en door corrupte telecombedrijf Nigerian Telecommunications Limited (Nitel).

Honderden boze medewerkers bestormden het hotel waarin het contract werd ondertekend. Elders in het land hielden vakbonden en werknemers demonstraties en protestmarsen, meldde de online-nieuwsdienstComputergram. Hun voornaamste bezwaar is dat Pentascope International relaties onderhoudt met Investors International London Limited (Iill). Deze maatschappij verwierf vorig jaar een meerderheidsbelang van 51 procent, maar betaalde niet op tijd. De regering startte toen een zoektocht naar buitenlandse bedrijven die de leiding van Nitel op zich konden nemen, in plaats van het huidige Nigeriaanse management.
 
Het driejarig contract is binnengehaald door Pentascope International, een divisie die is voortgekomen uit KPN International Consultancy. Adviesbureau Pentascope nam dit vorig jaar van KPN over. VolgensComputergram staat staatsbedrijf Nitel in Nigeria bekend om zijn inefficiënte en corrupte werkwijze. Pentascope moet daar binnen drie jaar een einde aan maken. Het bedrijf moet namelijk klaargestoomd worden voor een beursgang, waarbij naar verwachting eerst 20-25 procent van de aandelen in de verkoop gaan en later de rest.
 
Pentascope kan, als het de contractverwachtingen waarmaakt, over een periode van drie jaar 45 miljoen verdienen. Dan moet niet alleen de beursgang slagen, maar moet Nitel tevens efficiënter en beter gaan opereren. Ook moet het Nederlandse bestuur ervoor zorg dragen dat het aantal gebruikers van het GSM-netwerk van 130.000 naar één miljoen stijgt.
 
Pentascope wist andere aanbieders als het Indiase consortium Tcil-Bnsl en het Amerikaanse duo Africa Access/Lucent Technologies achter zich te houden. Nitel krijgt overigens concurrentie van Globacom, een Nigeriaanse telecomaanbieder die deze maand zijn netwerk uitrolt met hulp van Detecom Consulting, een dochter van Deutsche Telekom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-26T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.