Telecomsector ruikt kans op markt opslagdiensten

Met noviteiten als 'uitwijk zonder vertraging' en realtime datareplicatie over honderden kilometers, hopen telecombedrijven als KPN en BT nieuwe klanten over de streep te trekken.

Martin Maurits, directeur Managed application services bij KPN, zegt groei te zoeken door aanvullende diensten, zoals dataopslag, te leveren bij de netwerkcapaciteit die het bedrijf in de aanbieding heeft. KPN start in mei dit jaar met een online uitwijkdienst voor data-omgevingen via zijn optische dwdm-glasvezelnetwerk (dense wavelength division multiplexing) BTN in Nederland. Op deze manier fungeert deze datareplicatiedienst als een magneet voor andere diensten die het telecombedrijf in de aanbieding heeft, meent Maurits.
 
Bedrijven kunnen via een gedeelde 2,5 Gbps-verbinding hun bedrijfskritische dataomgeving laten repliceren in een datacentrum van KPN bij Schiphol en één in Heerlen, ook al ligt dat meer dan honderd kilometer verderop. Het telecombedrijf overweegt ook zijn centrum bij Rotterdam geschikt te maken voor opslagdiensten.
 
De vestigingsplaats van de afnemer maakt niet uit, zolang deze zich maar bevindt binnen een straal van twintig kilometer rond één van de twintig opstappunten in het BTN-netwerk van KPN. "Vezeldemping zorgt voor te veel ruis in het optische netwerk en zorgt voor overschrijding van de twee milliseconden vertraging die we hebben gesteld als ondergrens voor de dienst", zegt Wim Jacobs, bij KPN verantwoordelijk voor het opzetten van de dienst. Eind dit jaar is de reikwijdte door krachtiger lasers verhoogd tot zeventig kilometer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.