Almere laat 'open source' ontwikkelen

Nijmegen praat erover, Almere doet het. Zij laat een 'open source' midoffice-oplossing ontwikkelen die zorgt voor automatische gegevensverwerkingen tussen front- en backoffice. Andere gemeentes mogen het pakket ook gebruiken.

'Open source' en open standaarden: het is een van de belangrijke thema's op de beurs Overheid & ICT volgende week. De gemeente Almere is op dit terrein een van de voorlopers.
 
Zij heeft aan het Enschedese Emaxx, een in 1999 van de Universiteit Twente afgesplitste softwarefirma, gevraagd een midoffice-omgeving te ontwikkelen die -gebruikmakend van standaarden- front- en backoffice-systemen op logicaniveau met elkaar kan verbinden. "Het functioneert eigenlijk als een transactiecentrale", zegt Jaap Verwaard, ict-beleidsadviseur en programmamanager e-services bij de gemeente.
 
"Wij zijn in oktober 2002 gaan bouwen op basis van zelf ontwikkelde Java 2-componenten", vertelt Michel Veenhuis van Emaxx. "De gemeente Almere krijgt de broncode erbij. Bovendien stellen we de oplossing beschikbaar aan andere gemeenten in Nederland."
 
Emaxx moet nog bepalen of het kiest voor GPL- (GNU Public Licence) of andere open licentievormen of dat het de midoffice-oplossing deponeert bij de gebruikersvereniging van het door de gemeente Dordrecht ontwikkeld 'webintake'-systeem, waarmee het wil samenwerken.
 
Het bedrijf verdient onder meer zijn geld met het aanpassen van de codes aan gemeentelijke situaties en het geven van technologisch advies. "Wij denken nog na over het aangaan vanservice level agreements, iets wat in de 'open source'-wereld niet gebruikelijk is."
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 4 april 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.