Positie SAP in Nederlandse ziekenhuizen verzwakt

Van een glorieuze opmars van SAP in Nederlandse ziekenhuizen is het nooit gekomen. Sommige medische centra zijn voor ondersteuning van het medische proces overgestapt op software van andere leveranciers.

Zeven van de in totaal honderd Nederlandse ziekenhuizen gebruiken nu nog SAP voor ondersteuning van primaire en secundaire processen in de organisatie. Vier ziekenhuizen hebben de afgelopen twee jaar besloten voor de patiëntenlogistiek, ordercommunicatie en het elektronisch patiëntendossier van SAP over te stappen op software van andere leveranciers. Wel hielden zij vast aan het gebruik van SAP R3 voor de ondersteuning van hun financiële logistieke processen. Volgens een bron is ook hier een overstap een kwestie van tijd: de instellingen hebben nu geen geld om andere systemen te kopen.
 
SAP schrijft het weglopen zelf toe aan een verkeerd gelopen implementatie en aan een fusie. Ziekenhuis Gooi-Noord besloot bij zijn fusie met het medisch centrum in Hilversum SAP te laten vallen voor het zorgdeel. In het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam gooide een implementatiepartner van SAP roet in het eten. In een e-mail meldt het concern dat het 'deze partij niet is gelukt om de zeer flexibele software af te stemmen op de ziekenhuisprocessen'.
 
Cor Peen, werkzaam bij het Waterland Ziekenhuis in Purmerend en voorzitter van de SAP Healthcare gebruikersvereniging, noemt de software heel innovatief. Wel geeft hij aan dat juist de vele mogelijkheden van het systeem een groot risico zijn voor organisaties die daar niet goed mee kunnen omgaan. "SAP is een zware machine die je zelf goed moet afstemmen", aldus Peen.
 
Het grootste probleem waar SAP mee kampt zijn de hoge kosten die de complexe software met zich meebrengt. De nieuwste opwaardering van SAP IS-H zou vijfhonderdduizend euro aan advies- en installatiekosten met zich meebrengen. Dat is duur gezien de beperkte budgetten waar de meeste ziekenhuizen hun ict-uitgaven uit moeten bekostigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.