'Grens bezuiniging ict-opleidingen bereikt'

De ict-sector moet niet langer bezuinigen op opleidingsbudgetten. Volgens Henk Wilmink, directeur van opleider Ises International, is een kritieke grens bereikt.

Wilmink maakt zich bezorgd over de dalende ict-opleidingsbudgetten. Daardoor taant de dienstverlenerkwaliteit van de markt. "Softwareontwikkeling geschiedt voor het merendeel buiten Nederland. Onze automatiseerders moeten hun kennis daarover goed bijhouden, want ze adviseren het bedrijfsleven erover."
 
Hij trekt de vergelijking met artsen en accountants. "Die moeten per jaar een aantal punten halen om bij te blijven, respectievelijk hun titel te behouden." De jonge ict-sector begon volgens Wilmink enkele jaren terug met het opzetten van een vergelijkbare matrix van kennisvereisten. "De aandacht daarvoor is echter zo goed als verdwenen."
 
De dalende opleidingsbudgetten treffen uiteraard ook de opleiders zelf. Volgens Wilmink woedt er een prijzenslag. "Er zijn opleiders die 30 procent korting bieden; dat moet ten koste gaan van kwaliteit."
 
Michiel van der Voort, adjunct-directeur van ict-exameninstituut Exin, vindt het moeilijk om de dalende ict-budgetten als een bedreiging te zien voor de ict-kennis. "Een cursus is niet de enige manier om je kennis te vermeerderen." Volgens hem is de aantrekkingskracht van de sector op nieuwe studenten veel belangrijker. "Als die daalt, dan kampt de sector over een tijdje weer met een gebrek aan nieuw talent.
 
"Met die daling valt het voorlopig nog erg mee. De instroomcijfers op de website van de hbo-raad, laten zien dat er sinds 1998 ieder jaar opnieuw meer studenten ict-studies kiezen, al is de groei met ingang van 2000 behoorlijk afgevlakt.
 
Volgens Ina Bakker, voorlichtster van de hbo-raad, is de groei van de totale instroom in het hbo ongeveer een procent, vergelijkbaar met de groei in de ict-opleidingen. Reden voor de afvlakking is (nog) niet de verminderde werkgelegenheid in de ict. Bakker: "Het aantal leerlingen dat van havo of vwo naar het hbo of een universiteit doorstroomt, zit nu op het maximum. De enige rek zit bij zij-instromers van het mbo of uit andere beroepen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.