Ict-top bezorgd over tekortschieten overheid

Een van de uitkomsten van het Computable ceo-forum was de gedeelde bezorgdheid in de branche over het ontbreken van visie van de Nederlandse overheid op ict. Sinds de val van het Paarse kabinet is daar van regeringswege vrijwel geen aandacht meer voor ict, terwijl er genoeg te doen is.

Henk Broeders, directievoorzitter van Cap Gemini Ernst & Young, is het meest uitgesproken over het negeren van ict door de Nederlandse overheid: "In het regeeraccoord van Balkenende I komt de lettercombinatie ict precies drie keer voor. Eén keer als ict, en twee keer in het woord delict. Kortom, er is géén visie. We moeten goed beseffen dat ict in deze maatschappij onlosmakelijk verbonden is met alles wat er gebeurt. Het is daarom belangrijk dat de Nederlandse overheid daar een visie op ontwikkelt, en die actief uitdraagt."
 
"Daarnaast kunnen we een enorme stap voorwaarts zetten wanneer de overheid zelf echt grote projecten zou aanpakken. Dan heeft de opstelling van de overheid niet alleen maatschappelijke meerwaarde, maar ook een duidelijke invloed op de economie."
 
Johan Doruiter, directeur van Oracle Nederland: "Voor de overheid is duidelijk een stimulerende rol weggelegd, want we lopen als land achter. Onze concurrentiepositie komt daardoor in gevaar. Ook is het belangrijk dat de werkgelegenheid op peil blijft. We moeten daarom zorgen dat de ict-kennis niet wegtrekt naar lagelonenlanden, zoals ooit met de textielindustrie is gebeurd."
 
Michel van der Bel, directeur van Microsoft Nederland, wijst in dit verband wel op een zekere mate van remmende voorsprong: "Veel andere Europese landen moeten nog investeren in infrastructuur. Nederland heeft die investeringen al gedaan, waardoor de neiging om daar veranderingen in aan te brengen minder groot is."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een pleidooi voor meer overheidsinvesteringen in E-Government, e-knowledge of kenniseconomie á la de digitale delta gaat voorbij aan het afwezige rendement van de gedane investeringen. Gewoon een vlucht naar voren, wat niets toevoegd aan de concurrentiepositie alleen tijdelijk aan de kaspositie. Neem PKI-overheid: volgens de werkgroep gaat er de komende jaren nog 6 miljard euro in zitten, maar is nog niet vast komen te staan dat een en ander gaat werken - interoperabiliteit, privacy, etc. De werkgroep heeft al de nodige euro's verbrand, er is een juridisch kader geschapen etc, maar er is geen enkel tastbaar resultaat voor burgers of overheden in zicht.
Moeten we nu nóg meer gelden door de toiletpot kieperen om bedrijven op de been te houden die reuzel verkopen? Denk aan het adagium van Kleinknecht: subsidie op zwakke spelers tast de kansen van nieuwe en betere spelers aan. Ergo: met het huidige inkoopbeleid van preferred suppliers wordt er nog meer overgeschreven naar de grote 5, die inmiddels aan iedereen duidelijk hebben gemaakt hooguit middelmaat te kunnen leveren. Daarmee wordt de concurrentiepositie van de nederlandse ICT nog zwakker, zodat ook de laatsten verkocht worden aan amerikaanse pulpverkopers van bedrijven als EDS. Zie het bericht in Computable over de werkgelegenheid die buitenlandse ICT bedrijven leveren: dozenschuivers.
Eerst het inkoopbeleid op de helling, invoeren van controle op rendement, en dan eens zien of investeringen voor ICT rond de overheid zinvol zijn. We zitten toch niet wachten op een nieuwe RSV?

CEO's van de bedrijven hebben al helemaal geen visie op ICT, terwijl in veel bedrijven informatie DE GRONDSTOF is. Ze gaan de visieloosheid dus dan maar op de overheid afschuiven ....
Oplossing; CEO's moeten zich NIET met ICT bemoeien (schoenmaker hou je bij je leest) en een CIO naast zich zetten die wel ICT Visie heeft.
Dit geldt dus ook voor het "bedrijf" BV. Nederland. De CIO voor dit bedrijf is een staatssecretaris met als grootste aandachtsgebied KENNISECONOMIE.
Het word tijd voor E-Government, E-Medical, E-Knowledge, E-Education

Grappig is dat de bedrijven die echt geld verdienen in Nederland over de rol van de overheid aangaande ICT niets op te merken hebben , ik noem een Shell, een Unilever, bedrijven in de Botlek etc.
Robert, groot gelijk heb je. Dit onderstreept weer es het amateurisme van de ICT en hun CEO's (wat een zeikafkorting).

Dat heeft dus helemaal niks met het onderwerp te maken!

Als het goed gaat met de economie hoeft men de overheid niet, die is maar een last en dient om geld aan kwijt te spelen. Als het echter minder goed gaat dan moet de overheid maar helpen, steun verlenen en zomeer. Tracht als het goed gaat een spaarpot aan te leggen om als het tegenvalt die te kunnen gebruiken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-24T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.