KPN neemt meerderheidsbelang in Hubhop

KPN heeft maandag voor 1,5 miljoen euro een controlerend belang genomen in de Nederlandse aanbieder van wifi-hotspots Hubhop. Ook in Duitsland wil het telecombedrijf met wlan aan de slag.

Hubhop exploiteert momenteel 35 hotspots in Nederland. Het is de bedoeling dat het bedrijf als zelfstandig onderdeel binnen KPN enkele honderden hotspots door heel Nederland gaat exploiteren. Oprichter Boris Veldhuijzen van Zanten zegt dat Hubhop de 1,5 miljoen euro voor een belangrijk deel in de aanleg van nieuwe hotspots steekt. "Eén hotspot kost duizend tot 1500 euro, dus je kunt zelf uitrekenen hoeveel er komen."
 
Een KPN-woordvoerder zegt dat er geen landelijk dekkend wlan-netwerk komt. Wel streeft het concern naar samenwerking tussen de hotspots en de gprs- en umts-diensten die het in Nederland aanbiedt. Het is nog niet duidelijk of Hubhop bij het vaste of het mobiele netwerk van KPN wordt ingedeeld. De merknaam blijft bestaan.
 
Tegelijkertijd kondigt KPN aan dat zijn mobiele telefoniedochter E-Plus samen met Netcheckin Duitse hotspots gaat verwerven en exploiteren. Dat zijn er op dit moment niet meer dan een dikke tien, maar ook in deze markt wil KPN naar honderden hotspots toe. In Duitsland hebben de grootste mobiele telefoniebedrijven allemaal aangekondigd eigen hotspot-netwerken uit de grond te zullen stampen.
 
Een saillant detail is dat Hubhop, naast het aanbieden van draadloze toegang tot internet op openbare plekken, particulieren ook de mogelijkheid biedt om elkaars adsl-breedbandverbinding te gebruiken als ze met de laptop buiten de deur willen surfen. De gangbare contracten voor adsl-verbindingen staan dit delen van de lijn niet toe. Volgens Veldhuijzen van Zanten is er bij de overname geen discussie over deze activiteit geweest en gaat het bedrijf er gewoon mee door. Een KPN-woordvoerder zegt dat het bedrijf 'geen dingen gaat entameren die in strijd zijn met andere diensten'.
 
KPN is niet het eerste telecombedrijf dat wifi-hotspots via een overname inlijft. Het Zwitserse Swisscom kaapte in april al de Nederlandse aanbieder van wifi-hotspots Aervik uit de markt. Voor dit bedrijf met tien hotspots operationeel en contracten voor 45 nieuwe, werd minder dan één miljoen euro betaald. Swisscom Eurospot, de dochter die de Europese hotspots uitbaat, heeft nu in heel Europa vijfhonderd hotspots in de lucht, waarvan ruim zeventig in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat voorspelt niet veel goeds Boris Veldhuizen van Zanten, ik ben één van jou WiFi Hot-Spots, en ik moet niet gaan betalen voor de onzin die KPN misschien jou aan de broek smeert via een mooi contractje, daar hebben wij War-Drivers geen zin in....
-
Hete Post

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.