Weg vrij voor certificering registerinformatici

Op de algemene ledenvergadering van de Vereniging voor Register Informatici (VRI) is besloten om de vereniging en het register te ontkoppelen. Dat maakt de weg vrij voor certificering.

In 1997 deed de VRI al een poging om via het project Cockpit certificatie van registerinformatici te bewerkstelligen, maar dit kwam nooit van de grond. Bestuurslid externe betrekkingen bij de VRI, Arjan van Dijk: "De versnippering in onze beroepsgroep is te groot. Cockpit heeft er alleen toe geleid dat kalkoenen met elkaar het kerstdiner gingen samenstellen. Er zaten verschillende beroepsgroepen om de tafel, degene die het hardst schreeuwde, kreeg gelijk en niemand was bereid iets toe te geven."
 
In 1999 richtten het VRI en het Nederlandse Genootschap voor Informatici (NGI) Spits (Society of Professional IT Specialists)op. Ze hoopten daarmee draagvlak voor het invoeren van certificering te creëren. Van Dijk: "Ook dat project kwam niet van de grond. De tijd was nog niet rijp. We hadden toen samen zo'n zevenduizend leden en er waren kleinere beroepsgroepen die vonden dat we te dominant in de markt aanwezig waren."
 
Drie keer is scheepsrecht, zal de VRI gedacht hebben, want de ontkoppeling van de vereniging en het register is goedgekeurd door de leden. "We hebben bij een aantal beroepsgroepen gepolst of ze akkoord zouden gaan als we dit zouden doorzetten. Of ze dan ook echt het register zouden gebruiken. In ieder geval drie beroepsgroepen, het Genootschap van Informatie Beveiligers, het NGI en het Genootschap voor Informatie Architecten, hebben dat toegezegd", aldus Van Dijk.
Het nieuwe register krijgt de naam Nationaal Register voor Informatici (NRI). Het gaat zorgdragen voor een gedragscode en zich bezighouden met het tuchtrecht, de toetredingskamer, de geschillenkamer en de raad van beroep.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 2 mei 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-01T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.