Server based computing reëel alternatief

De aandacht die steeds meer, vooral grotere, ondernemingen hebben voor consolidatie van hun ict-infrastructuur houdt de belangstelling voor server-based computing levend.

De redenen om van deze technologie gebruik te maken lopen uiteen, maar efficiënter werken staat hoog op het verlanglijstje van de gebruikers, bleek op het Computable sbc-seminar in Slot Zeist.
 
De belangstelling voor sbc (server-based computing) verklaart Martin Hingley, hoofd van het European Hardware research Program van IDC, uit de aandacht waar alle consolidatietechnologieën zich momenteel op mogen verheugen. Vooral onder grote bedrijven in Europa (meer dan vijfhonderd werknemers) is meer dan 70 procent bezig zijn ict-systemen te consolideren. Een belangrijk onderdeel van dergelijke projecten is vaak het centraliseren van servers op minder locaties dan voorheen.
 
Een van de hulpmiddelen die hierbij naar voren komen is sbc. Volgens Hingley zijn vooral bij grootschalige infrastructuren die draaien op Microsoft efficiëntievoordelen te behalen met sbc. Hij plaatst daarbij wel de kanttekening dat dit vooral geldt voor organisaties die verregaand gedecentraliseerd zijn. Daarnaast kan sbc moeilijk te implementeren zijn. Daardoor zijn zowel goede partners als voldoende aandacht voor geconstateerde culturele verschillen en menselijke bezwaren nodig.
 
Tijdens het seminar was enige spanning voelbaar over de relatie tussen de grootste sbc-leverancier, Citrix, en Microsoft. De twee bedrijven zijn al jarenlang partners, omdat Citrix vooral Microsoft-producten van extra functionaliteit voorziet. In de ontwikkeling van die producten neemt de laatste steeds meer sbc-elementen op. Vooral in het vorige week gelanceerde Windows 2003 zijn dergelijke functionaliteiten opgenomen.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 2 mei 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.