Softwarebouwers vrezen nieuwe wet

Eind mei wordt een EU-wet vastgesteld die de reikwijdte van software-octrooien vergroot. Kleine en middelgrote softwareontwikkelaars in Europa vrezen voor hun faillissement.

Hun protest, vorige week bij het Europees Parlement in Brussel, was luid en duidelijk, maar te laat. Europarlementariër Elly Plooij-van Gorsel: "Die wet komt er."
"Jullie kritiek is helder. Jullie zijn softwareontwikkelaars en willen geen patenten." Zo vatte Elly Plooij-Van Gorsel (VVD) de pleidooien samen van de universitaire patentonderzoeker Reinier Bakels uit Amsterdam, topman H�kon Wium Lie van het Noorse Opera, fabrikant van een web- en mobiele telefoonbrowser, en David Axmark, hoofdtechnicus van de Zweedse open source database Mysql. Het parlement moet eind deze maand zijn oordeel uitspreken over het voorstel van Eurocommissaris voor de Interne Markt, Frits Bolkestein. Parlementariër Plooij-van Gorsel meldde de overvolle zaal dat een ruime meerderheid van de volksvertegenwoordigers vóór is.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 16 mei 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Laatst las ik een bericht in en intellectual property magazine dat British Telecom het Amerikaanse patent heeft op de hyperlink (!). Lang voor het success van het Web heeft een onderzoeker van BT een patent weten te verkrijgen op een techniek wat wij nu allen kennen als de hyperlink. Ik stel me zo voor dat deze nieuwe wet BT in staat zal stellen ons allen een cent / penny te laten betalen voor iedere Web klik; kunnen ze mooi wat van hun 3G license gelden terugvangen!

Zal wel aan mij liggen, maar dat van die economische belangen zie ik niet zo - en dat zouden de specialisten ook kunnen weten. Laten we het kort zeggen - waren die patenten er in de jaren 80 in de VS geweest zouden we nog nooit van Microsoft gehoord hebben, of van Apple. Dus niet alleen rechten en ontwikkelingen worden beperkt, maar juist de economie.
Maar goed, ik neem aan dat de kritiek in het grote artikel - nog niet gelezen - dit punt wel goed zal verwoorden. Maar vast staat dat met de weinige software hier te lande gemaakt wordt, en zeker bij de 'grote' spelers die de kosten van octrooiering kunnen dragen en voldoende vet in hun budget hebben om pas later een marktintroductie te kunnen hebben, die maken nauwelijks software.
Gezien de SCO vs. Linux zaak, is dit in ieder geval een leuke opsteker voor de grote jongens in de VS...

Dit is een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat ook in de (Europese) politiek economische belangen sterker zijn dan maatschappelijke idealen. Was het niet reeds duidelijk geworden dat de mening van de EU sterk was beinvloed door 'neutrale' onderzoekers die bij Microsoft bleken te werken. De VVD pleit voor liberalisme. Deze wet is het ultieme voorbeeld van het beperken van rechten en ontwikkelingen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-16T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.