Forse sanering bij automatiseerder Informaat

Bij Informaat verdwijnen drieëndertig banen, ruim eenderde deel van het werknemersbestand. De directie van de Baarnse automatiseerder zegt te moeten ingrijpen door de aanhoudende malaise op de ict-markt.

Directeur Personeelszaken Esther Dunning stelt dat de directie het lang vol gehouden heeft niet te reorganiseren, maar dat begin april ingrijpen noodzakelijk was geworden. Informaat dook door het uitblijven van opdrachten (en dus omzet) in de rode cijfers. Voor drieëndertig werknemers is bij het CWI collectief ontslag aangevraagd. Bij Informaat werken een kleine honderd man. Vorig jaar waren dat er nog honderdtwintig, maar er heeft behoorlijk wat leegloop plaatsgevonden.
 
Een deel van de (getroffen) medewerkers is verbijsterd. Vooral het ontbreken van een financiële vertrekregeling en de plotselinge aankondiging van de sanering heeft kwaad bloed gezet. Volgens Dunning is er eenvoudigweg geen geld voor vertrekpremies. Zij wijst er op dat de or en de vakbonden instemmen met de saneringsplannen. "Bovendien bestaat er wel degelijk een sociaal plan om ontslagen werknemers te helpen bij het zoeken van een baan. Ze kunnen bijvoorbeeld een sollicitatietraining volgen of een pc mee naar huis krijgen."
 
Dat de directie pas in april plots besloot te snijden, was omdat de bedrijfseconomische noodsituatie toen acuut geworden was, beweert het hoofd PZ. ""We hebben om ontslagen te voorkomen eerst andere maatregelen genomen, zoals het bevriezen van de arbeidsvoorwaarden eind 2002, en het afblazen van zaken als de personeelsbarbecue. Dit hielp echter niet."
 
In afgeslankte vorm denkt Informaat het huidige jaar te kunnen uitzingen, mits de economie niet verslechtert. Pas eind 2003 ziet Dunning een herstel van de markt intreden. De directie gaat door op de ingeslagen weg, waarbij het vizier niet meer is gericht op het binnenhalen van nieuwbouwopdrachten, maar op het aanbieden van verbetertrajecten, waarbij klanten meer rendement kunnen halen uit hun bestaande informatiesystemen. "Detachering heeft haar langste tijd gehad."
 
Zie ook:Informaat bekleedt de bank opnieuw

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Lees verder


Reacties

Ten onrechte wordt gesteld dat vakbonden instemmen met de saneringsplannen. Zo heeft FNV Bondgenoten kennis genomen van de slechte financiele situatie van het bedrijf, maar heeft hier geen inhoudelijk oordeel over de sanering en de manier waarop er wordt gesaneerd. Omdat collectief onderhandelen over een lege beurs geen zin heeft, is de vakbond niet ingegaan op een verzoek om over een Sociaal Plan te onderhandelen. Leden worden natuurlijk wel (juridisch) bijgestaan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.