Opta kan markt breedbandinternet niet openbreken

Volgens telecomtoezichthouder Opta verdelen KPN en kabelbedrijven de uitrol van breedbandtoegang tot internet het komende jaar onder elkaar. Opta heeft onvoldoende middelen om daar verandering in te brengen.

"Een nieuwe monopolisering in de telecommunicatiesector is een feit", zei Opta-voorzitter Jens Arnbak vorige week bij de presentatie van het jaarrapport van de toezichthouder. Hij noemt de markt voor breedbandtoegang tot internet via dsl en kabel het beste voorbeeld van deze nieuwe monopolisering.
 
Het groeitempo van KPN's veertigduizend dsl-aansluitingen per maand wijst er volgens Arnbak op dat het telecombedrijf zijn marktaandeel veilig stelt. Kleinere telecombedrijven en internetaanbieders moeten dsl inkopen bij KPN, die een schrale marge geeft op het product door het verschil tussen groothandels- en consumentenprijzen minimaal te houden.
 
Arnbak klaagt over de trage rechtsgang waar Opta mee te maken krijgt zodra het KPN maatregelen oplegt om zijn prijzen of producten aan te passen of informatie over diensten te geven. "In twee jaar is de gemiddelde duur van procedures bij de rechtbank in Rotterdam opgelopen van een paar maanden naar 1,5 tot twee jaar", klaagt Arnbak. Gezien de snelle uitrol van breedband kan KPN met deze lange procedures het reguleren van de markt door Opta effectief frustreren.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 23 mei 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.