Dreigend CAO-conflict Atos Origin

Bij Atos Origin dreigt een CAO-conflict. De bonden en de or praten het personeel bij op drukbezochte bijeenkomsten.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO per 1 mei 2003 zijn opgeschort. Kern van het conflict is tweeledig, zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten. "Vakbonden en or willen ditmaal een echte CAO met loonafspraken. Bij de vorige CAO gold dat er jaarlijks met de directie werd gesproken over loonontwikkelingen, maar stelde zij daarna eenzijdig vast wat er ging gebeuren." De vakbondbestuurder wijst er verder op dat de directie morrelt aan de arbeidsvoorwaarden. "Die vindt zij te goed. Daar is onrust over ontstaan."
 
Henny Hendriks, directie personeelszaken bij Atos Origin, weerspreekt het idee van een solo-opererende directie. "In september voerden wij tot nu toe consciëntieus overleg over loonontwikkelingen. Wij zien geen reden deze seperate afspraak te veranderen." Volgens hem willen de sociale partners de nullijn die de directie aanhoudt, nu al ter discussie stellen. Verder benadrukt hij dat de directie geen wijzigingen wil aanbrengen in het huidige cafetariamodel voor de arbeidsvoorwaarden.
 
De bonden hebben samen met de or, die een volwaardige onderhandelingspartner is in plaats van waarnemer, vijf drukbezochte personeelsbijeenkomsten met opkomsten tussen de 50 en 200 man georganiseerd. Hendriks gaat ervan uit dat de sociale partners daarna weer bij elkaar aan tafel schuiven.
 
Veenhuizen waarschuwt dat moeizame CAO-onderhandelingen de huidige harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van de 2300 overgenomen KPN-automatiseerders in gevaar kan brengen. Atos-manager Hendriks voorspelt dat dit wel zal loslopen. "Het overleg met de bonden van KNP verloopt prima, ook al is er nog geen nieuwe Atos Origin-CAO. Ik verwacht echter niet dat straks de arbeidsvoorwaarden bij Atos Origin geheel anders zullen zijn. De harmonisatie kunnen we dan ook op een normale manier afronden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.