Grote onrust bij it-divisie van ABP

Onder het personeel van CIS, de it-divisie van ABP, is grote onrust ontstaan over een beoogde verkoop aan Cap Gemini Ernst & Young. De directie is een petitie aangeboden waarin met klem wordt verzocht hiervan af te zien.

Afgelopen maandag stonden 263 van de vijfhonderd automatiseerders die hoogstwaarschijnlijk het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds moeten verlaten, voor de deur van de directiekamer. Zij overhandigden directeur John Neervens een petitie waarin met klem wordt verzocht te stoppen met de plannen om CIS af te stoten.
 
CIS (Concern Information Systems) in Heerlen telt zevenhonderd medewerkers. Het ABP wil een groot deel ervan (vijfhonderd mensen) onderbrengen in een aparte organisatie, waarin Cap een meerderheids- en ABP een minderheidsbelang verkrijgt. Zo'n tweehonderd ontwikkelaars van pensioensystemen blijven bij het ABP.
 
De vervreemding van het CIS hangt samen met de oprichting van de grote staatsuitvoeringsinstantie UWV begin 2002. Hierin zijn alle uitvoeringsinstanties (uvi's) op het gebied van de werknemersverzekeringen wao en ww opgegaan. Zo ook het ABP-onderdeel Uszo, de organisatie die voor werknemers bij de overheid, onderwijs en defensie de ziektewet-, arbeidsongeschiktheid- en werkloosheidsregelingen uitvoert. Het CIS werkt als automatiseerder voor zo'n 30 procent voor Uszo, dat nu echter los staat van het ABP. Voor de directie is deze ontkoppeling reden geweest op zoek tegaan naar een partner voor CIS.
 
De medewerkers van CIS willen echter bij hun moederbedrijf blijven. In de stevig aangezette petitie klagen zij er over dat het Cap-voorstel "het zoveelste scenario is dat de revue passeert en voor grote onrust onder medewerkers van CIS zorgt". Dit terwijl de directie in het verleden steeds heeft gezegd dat it een kerntaak van het pensioenfonds is. De vele toekomstalternatieven hebben de medewerkers "letterlijk murw gemaakt". Door een gebrek aan open communicatie voelen zij zich "een speelbal van het bedrijf en in de steek gelaten door het management".
 
In de petitie hameren zij er op dat zij bewust hebben gekozen om als automatiseerder bij het APB te werken en wat hun betreft blijft dat ook zo. Kortom, zo luidt de concluderende oproep van de 263 ondertekenaars, "stop deze nachtmerrie, stop de overgang naar CGE&Y en laat ons gewoon aan het werk gaan!"
 
ABP-directeur John Neervens reageerde laconiek op de noodkreet. Hij zei blij te zijn met de hoge actiebereidheid, omdat dat een teken van gemotiveerdheid is. Volgens een woordvoerder heeft hij verder gezegd dat er nog niets definitief is. Volgende maand kan er pas uitsluitsel worden gegeven over wat er precies gaat gebeuren, aldus de zegsman.
 
Ook Ernst Peters, voorzitter van de ondernemingsraad, vindt de actie voorbarig. Hoewel er met Cap Gemini wordt gepraat over samenwerking, is er nog geen sprake van een voorgenomen besluit en zijn er ook nog andere partijen in de race, stelt hij. Volgens Peters kan door de creatie van de staatsuvi UWV een deel van de banen bij CIS op de tocht komen te staan. "Ik begrijp dat mensen niet bij het ABP weg willen. Maar behoud van werkgelegenheid moet het belangrijkste uitgangspunt zijn. Tussen ABP en UWV loopt de discussie of dat werk bij het ABP kan blijven of bij een andere partij moet komen te liggen. Als het werk vervalt zijn medewerkers verder van huis."
 
De werknemers van CIS melden overigens in de petitie dat zij via het intranet zijn geïnformeerd over het nieuwe plan om een groot deel van de CIS-organisatie over te hevelen naar een apart bedrijf met Cap als grootaandeelhouder.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 13 juni 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.