KPN levert maatschappelijke breedbandtoepassing

KPN en de stichting Nederland Kennisland willen begin volgend jaar acht 'maatschappelijke' breedbandtoepassingen aanbieden. Dit omvat online kraamzorg, een digitale rechtbank en onderwijs voor zieke kinderen.

De stichting Nederland Kennisland stelde de afgelopen maanden brainstorm-teams samen. "We hebben mensen uit onder meer de zorg, het onderwijs en de rechtspraak gevraagd: Wat zou jij nou echt handig vinden, zodat je werk eenvoudiger zou worden? Daar kwam veel bruikbare informatie uit", zegt Frans Nauta, voorzitter van Nederland Kennisland, vandaag in de Volkskrant.
 
Uit 1.200 ideeën zijn zeventien diensten gekozen. Daarvan moeten er op 1 januari 2004 acht functioneren. Eén van de voorbeelden zijn 'nachtdienst online'. Patiënten die wakker worden met een klacht, kunnen via videoconferentie communiceren met de huisarts van wacht. Ook webcams zouden in het straatbeeld verschijnen zodat de meldkamer van de politie meteen kan zien of er al dan niet agenten op afgestuurd moeten worden.
 
Nederland telt nu 500.000 breedband ADSL-gebruikers en 900.000 kabelabonnees. KPN-ceo Ad Scheepbouwer voorspelt dat er over twee jaar twee miljoen huisgezinnen op breedband aangesloten zullen zijn.
 
België telde volgens de ISPA-cijfers eind maart 765.000 huisgezinnen op breedband. Samen met de bedrijfsaansluitingen is inmiddels de mijlpaal van één miljoen Belgische breedbandverbindingen overschreden. Ook daar worden nu maatschappelijke breedbandtoepassingen ontwikkeld. Zo is er in samenwerking met kabelbedrijf UPC en Siemens het 'Clic!' proefproject in het Brusselse Saint-Luc ziekenhuis. Kankerpatiënten kunnen via breedband communiceren met familie, vrienden en hun studies opvolgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable/DataNews
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.