Uitgaven ict-dienstverlening drastisch omlaag

Het minder inhuren van ict-dienstverleners gaat onverminderd voort. Ook de bestedingen aan hard- en software vallen het komende jaar sterk terug.

Dit blijkt uit de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young. Het laatste jaar was er sprake van een stabiele en groeiende ontwikkeling van de bestedingen in hard- en software, maar daaraan lijkt een eind te komen. De groei in hardware is ten opzicht van vorig jaar juni gehalveerd, terwijl de groei in software zelfs met bijna 60 procent daalt.
 
Het huidig niveau van de bestedingen in hard- en software is volgens Jacob Verschuur van Ernst & Young het minimum voor vervangingsinvesteringen. "De almaar dalende inhuur van externe dienstverleners en nu ook de ontwikkelingen in de hard- en software geven aan dat van innovaties niet of nauwelijks meer sprake kan zijn. Computers worden, wanneer ze technisch zijn afgeschreven, noodzakelijkerwijs vervangen, door nieuwe. Die worden vanzelfsprekend geïnstalleerd met nieuwe software, maar daar blijft het ook bij. Dat is een economisch kwalijke ontwikkeling", aldus Verschuur.
 
Aan de voortdurende stijgende uitgaven van de overheid op het gebied van ict lijkt ook een eind te komen. De uitgaven aan externe deskundigen zullen naar verwachting dalen. In het bedrijfsleven was dit het eerste voorteken van lagere bestedingen aan ook interne ict-ers en hard- en software. Een aanstaande daling van de overheidsbestedingen op het gebied van ict is gezien de bezuinigingsoperatie van het nieuwe kabinet redelijk voorspelbaar.
 
In de dienstverlenende sector is de daling externe ict-ers het sterkst. De daling van het aantal externe ict-ers speelt vooral in grote bedrijven, in het midden- en kleinbedrijf is de situatie stabiel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.