Forse kritiek op Gates' antispamplan

Het antispam-initiatief van Microsoft-topman Bill Gates pakt het centrale probleem niet aan, meent Rejo Zenger, oprichter en voorzitter van Spamvrij.nl.

"Hij legt de nadruk op filters, maar die maken het probleem alleen maar onzichtbaar voor de eindgebruiker. Dat Microsoft iets wil doen tegen spam is goed, de nadruk op filters niet. Die nemen het probleem niet weg", zegt Zenger. De stichting Spamvrij.nl richt zich op het probleem van spam in Nederland. Internationale initiatieven zijn zeker welkom. "Het merendeel van de spam komt toch uit het buitenland, met name de VS."
 
Gates' verklaring tegen spam van vorige week slaat volgens Zenger echter de plank mis. "Uit de tweede helft van zijn stuk (deExecutive e-mail, red.) blijkt dat Microsoft streeft naar eenopt-out constructie. Dus spammers mogen je eerst lastigvallen en vervolgens mag je je afmelden." Deze benadering is volgens hem de omgekeerde wereld.
 
"Daarnaast spreekt Gates ook over maatregelen zoals 'adv' opnemen in de mail om aan te geven dat het om een advertentie gaat." Ook dat voorstel valt voor Zenger af aangezien het, net zoalsopt-out, steunt het gehoorzamen van regels. "Spammers houden zich helemaal niet aan de regels, dat is in de praktijk al gebleken." Zenger meent dan ook dat zelfregulering, wat Gates voorstaat, niet werkt. "Ik verwacht hier op de lange termijn niet veel van."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

In het artikel "Forse kritiek op Gates' antispamplan" wordt de indruk gewekt dat vriend Gates persoonlijk verantwoordelijk is voor het oplossen van het wereldwijde 'spam' probleem en daar niet zulke goede resultaten in boekt. Tevens maken de kritiekmakers handig gebruik van de initiatieven van Gates c.s. om aandacht te vestigen op hun eigen 'spamvrij' organisatie. Je krijgt daar als lezer toch een raar smaakje van. Is dit niet een kwestie van het gegeven paard in de bek kijken?
Het lijkt me dat Bill Gates het prima doet door een proefproces te organiseren. Als het hém niet lukt, wie zou het dan wel moeten lukken? Van spamvrij.nl hoeven we dat niet te verwachten, die heeft de mogelijkheden niet die Bill Gates wél heeft, in alle respect voor spamvrij.nl. Ik kan het me voorstellen dat Bill probeert enkele regels vast te laten leggen waaraan OCM (ongevraagde commerciële mail) moet voldoen. Op die manier kun je in de toekomst spammers reguleren en voor de rechter slepen. Het gaat me dan ook wat te ver om nú al te beginnen met klagen en aan de rem hangen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.