Aanvalsgolf op Cisco's routers overschat

De vorige week door Cert gepubliceerde zwakke plek in Cisco routers heeft niet tot grootschalige aanvallen op internet en bedrijfsnetwerken geleid. De impact van het lek is beperkt.

Afgelopen donderdag publiceerde Cisco een zwakke plek in zijn Internetwork Operating System (IOS) voor routers en switches. Ipv4-pakketjes met een specifieke, door Cisco in zijn laboratorium ontdekte, vorm leggen een kwetsbare router of switch het zwijgen op doordat het apparaat denkt dat zijn inkomende poort vol is. De apparaten herstarten zichzelf niet en laten ook geen alarm afgaan. Systemen die werken met het nieuwe ip-protocol Ipv6 kennen het lek niet.
 
Hoewel de eerste software om het lek voor een aanval te misbruiken vóór het weekeinde al uitgewisseld werd in nieuwsgroepen, is een grote aanvalsgolf uitgebleven. Dirk van Droogenbroeck, Security Assurance Engineer bij het Security Intelligence Lab van Ubizen, meldt dat een aantal websites een tijdje uit de lucht is geweest. Volgens hem is niet duidelijk of de kleinere internetaanbieders die deze sites huisvesten routers uit de lucht haalden voor onderhoudswerkzaamheden of dat hun apparatuur door een aanval stil kwam te liggen. Uitval door onderhoud vindt hij het waarschijnlijkst. In de netwerken die Ubizen in opdracht van bedrijven beveiligt zijn volgens Van Droogenbroeck aanvallen op Cisco-apparatuur nauwelijks opgemerkt.
 
Ook technisch account manager bij Symantec Tomislav Pavlovic relativeert de impact van het lek door te zeggen dat hij welgeteld het resultaat van éénexploitgepubliceerd heeft gezien. In het monitoring-systeem Deepsight Threat Management, dat een aanzienlijk deel van het internetverkeer overziet, is een kleine toename van aanvallen geconstateerd. Symantec heeft de dreiging in verband met het lek inmiddels vermindert vooral omdat de aanpassing van Cisco snel beschikbaar was en inmiddels door veel bedrijven is geïnstalleerd.
 
Cisco zelf zegt ook geen systematische en grootschalige aanvallen geconstateerd te hebben. Het bedrijf heeft een aangepaste versie van IOS die het lek dicht ook beschikbaar gesteld voor bedrijven zonder onderhoudslicentie op zijn apparatuur. De laatste keer dat het concern dit deed was in het kader van de millenniumbug.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.