Wifi doorbreekt in Amersfoort impasse glasvezel

De aanwezigheid van glasvezel in de straat geeft geen enkele garantie voor breedbandtoegang tot internet, zo leert de praktijk in Amersfoort. Uiteindelijk verschaft de ether de bewoners breedband-internet.

De drie jaar geleden opgeleverde nieuwbouwwijk Nieuwland in Amersfoort-Noord heeft glasvezel tot in de straat liggen. Dat is curieus genoeg ook precies de reden waarom bewoners van de wijk tot nu toe verstoken zijn van breedband toegang tot internet. Kort gezegd ligt er te weinig koper in de grond om dsl te kunnen aanbieden en KPN wil geen diensten over zijn glasvezel verzorgen. Ook de kabel is geen alternatief. Casema biedt in deze wijk van vierduizend woningen geen internettoegang aan.
 
Wethouder ruimtelijke ordening Bert van der Werff is blij dat internetaanbieder IT's Logic via draadloze wifi-technologie de bewoners een alternatief biedt. "De andere aanbieders zullen zich drie keer achter de oren krabben bij deze nieuwe ontwikkeling." Ook IT's Logic verwacht bij monde van accountmanager Walter Jansen dat KPN en Casema sneller stappen zullen nemen. "De praktijk met breedbandtoegang tot internet in buitengebieden leert dat andere aanbieders ook snel met diensten komen als wij een gebied met wifi ontsluiten."
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 1 augustus 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nieuwlander,
Ik ben het helemaal eens met uw betoog dat er zeer snel breedband internet moet verschijnen in Nieuwland aleen D66 daarvoor verantwoordelijk stellen vind ik te makkelijk. Zoals u misschien weet is D66 bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen meer dan gehalveerd. Heeft u op D66 gestemd? Dan zou ik als ik u was de burger van Amersfoort verwijten dat ze niet op een partij gestemd hebben die internet tot verkiezingsthema maakt.
Vriendelijke groet,
E.R. Vegt

Inderdaad verkeerd de gehele discussie in een impasse. Wire-less internet is geen oplossing!
Op internet kan men de eerste problemen als opzoeken: Traag internet, weinig bandbreedte en een snelheid van het totale netwerk dat zich aanpast aan de traagste gebruiker!!! Hiernaast heeft men te maken met twee aanbieders, te weten WiFi-amersfoort (gratis) en It's Logic die elkaar in de wielen kunnen rijden.
Het lijkt mij dat het Wireless verhaal geen oplossing is voor een aanzienlijke groep internetters!!!!!
In overleg met de gemeente zijn wij nu bezig om de wijkbewoners te organiseren zodat wij, en natuurlijk de gemeente, meer druk op de beheerder van de infrastructuur (KPN) kan zetten. Door een aantal passage's in de OPTA zijn er mogelijkheden om de beheerder zelfs te verplichten ADSL mogelijk te maken.
Hiervoor hebben we wel de hulp van zo veel mogelijk wijkbewoners nodig!!!
Meld je aan op: ADSL-nieuwland@europe.com
Gaarne je naam, adres en evt. telefoonnummer vermelden!
Wij houden natuurlijk iedereen op de hoogte van de gang van zaken.

Ik woon zelf in de wijk Nieuwland van Amersfoort en gebruik ruim een jaar (sinds een centrale hiervoor gereed is gemaakt) gebruik van ADSL. Ik ken voldoende mensen, verspreid over de wijk die ook ADSL hebben. KPN heeft hier, naast glasvezel, gewoon koper in de grond gelegd. Een verzoek aan KPN om niet van glas maar van koper gebruik te maken is voldoende om ADSL te kunnen krijgen. Lokale politici, waaraan dit is gemeld, willen niet luisten naar dit verhaal en blazen het geheel op tot ongekende proporties. De reden hiervan is mij geheel onduidelijk.

In een gemiddeld 2e wereld land kan je zelfs ADSL krijgen, doorlooptijd vanaf aanvraag tot aansluiting 5 werkdagen. De gemeente Amersfoort heeft de grond duur verkocht de verantwoordelijkheid voor openbaar groen afgestoten en is te zwak om een voor deze tijd Nutsvoorziening te leveren. Nieuwland is klaar voor de volgende generatie breedband VDSL alleen wil KPN gewoon nog niet daarin inverteren. In ieder geval zou men Nieuwland als Pilotwijk moeten nemen Gem Amersfoort moet dit afdwongen, helaas leert het verleden dat men daar liever een wijk in een grote stad voor neemt waar de bewoners al op 3 verschillende manieren breedband internet kunnen krijgen. Door dit geklungel van KPN en Gem Amersfoort zijn de bewoners in Nieuwland de dupe. Zelfs de woningen zijn minder goed te verkopen, want wie wil tegenwoordig nog 10 jaarsalarissen neertellen voor een huis waar je niet eens normaal kan Internetten / Telewerken. En of Wifi moet zich nog eerst in de praktijk bewijzen.... Ik wacht op een Demozaterdag!

De lokale politiek in Amersfoort moet nou eens ophouden te wijzen naar de KPN en Casema. Wethouder ruimtelijke ordening Bert van der Werff moet eens het voortouw nemen in deze kwestie en die twee organisaties die nog steeds niet weten wat service is (wat hopelijk ook op korte termijn hun ondergang wordt) eens onder druk zetten. Wat had bijvoorbeeld de regeringspartij D66 ons in haar mooie partijprogramma beloofd:
"D66 wil dat de overheid nu het voortouw neemt met een plan om elke woning op breedband aan te sluiten. Lokale overheden moeten de regie voeren bij de aanleg van kabelnetwerken om onnodige kosten en overlast te voorkomen. Concurrentie op infrastructuren, zoals de kabel, wordt afgedwongen." De URL voor het voordelige programmapunt: http://www.d66.nl/documenten/tk/vp0206/delagelanden-2.html
Draadloos Internet is niet voor iedereen in de Amersfoortse wijk Nieuwland de oplossing meneer Van der Werff. Veel bewoners van de wijk die in appartementen wonen hebben te maken met het verbod om schotels en/of ontvangstantennes op of aan hun woning te monteren.

We zijn een initiatiefgroep gestart in Amersfoort voor glasvezel aanleg in de wijk Nieuwland.
www.nieuwlandopglasvezel.nl

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.