NWO geeft prioriteit aan informatica-onderzoek

De NWO investeert 10 miljoen extra in informatica-onderzoek. Dit onthulde voorzitter Peter Nijkamp vanmorgen bij de opening van het ICT Kenniscongres in Den Haag.

De extra investering van de NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) is voor de komende drie jaar. Vanaf 2007 gaat het budget structureel omhaag met 5 miljoen euro per jaar, deelde Nijkamp mee. Met deze structurele verhoging schat de organisatie dat er ruim 100 fte's (fulltime equivalent) extra aan onderzoekscapacit worden geschapen. Dat is een verduddeling van de huidige NWO-inzet aan voltijd banen in het informatica-onderzoek.
 
"De NWO zal er hard aan werken om zoveel mogelijk integratie van diverse geldstromen voor financiering van ict-onderzoek te realiseren." Nijkamp verwijst hiermee naar de zogeheten tweede geldstroom, dat is de pot die de NWO van de overheid en het bedrijfsleven krijgt voor stimulering van wetenschappelijk onderzoek in het algemeen. De eerste geldstroom is de financiering die de overheid rechtstreeks geeft aan universiteiten en onderzoeksinstellingen.
 
Nijkamp: "In een florerende kenniseconomie en -samenleving is de aanwezigheid van wetenschappelijk toptalent in eigen land een must. Zonder eigen toptalent is er geen plaats voor internationaal erkende wetenschap. En zonder hoogwaardige wetenschap is er geen florerende kenniseconomie."
 
Hij stelt dat de NWO inmiddels voldoende inzichten heeft in de marsroute voor ict-onderzoek voor de komende jaren. "Het is nu tijd om over te gaan tot daden, het is tijd om te investeren." De organisatie reageert hiermee mede op recente berichten dat Europese onderwijsinstellingen achterlopen op hun Amerikaanse tegenhangers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf/Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.