'Spam moet harder worden aangepakt'

De PvdA wil spam harder aanpakken. Het wil ook boetes opleggen aan buitenlandse spammers. "We moeten grote buitenlandse spammers vervolgen", zegt Kamerlid Martijn van Dam. Het lijkt hem een taak voor de ECD.

Van Dam heeft namens de PvdA vier voorstellen gedaan om spam via e-mail, sms of telemarketing harder aan te pakken, en daarmee de wet strenger te maken dan de regering nu voorstelt. Een deel van de voorstellen is in mei al naar voren gebracht, het gaat om een boete van 4500 euro per overtreding en de verplichting om aan te tonen dat ontvangers van reclamemail om de boodschap gevraagd hebben.
 
Aanvullend wil de PvdA ook dat zakelijke e-mailadressen gevrijwaard worden van ongewenste reclame. "Het grootste deel van de e-mail die nu verstuurd wordt betreft zakelijke e-mail. Daar worden ook de kosten gemaakt als gevolg van het bestrijden van spam", verklaart Van Dam. Als vierde aanvulling op de wet wil de partij dat er bij telemarketing de mogelijkheid komt voor direct afmelden. "Wanneer iemand gebeld wordt dient hij aansluitend de vraag voorgelegd te krijgen of hij in het vervolg opnieuw gebeld wenst te worden."
 
De voorstellen van de PvdA komen op het moment dat de Tweede Kamer spreekt over de omzetting van de Europese 'anti-spam richtlijn' in nationale wetgeving. De richtlijn, die is bedoeld om ongewenste reclame terug te dringen, wordt onderdeel van de herziene Telecommunicatiewet. Komende maand zal dit zijn beslag krijgen.
 
De PvdA wil dat spam onderdeel wordt van het strafrecht en onder Economische Delicten valt. Vervolgen van spammers wordt dan een taak van de Economische Controle Dienst, zegt Van Dam, waar het nu nog tot de taken van onder meer Opta en College bescherming persoonsgegevens behoort. De boete die bij soortgelijke Economische Delicten hoort is 4500 euro. De PvdA wil dat dit "per bericht geldt". Of er aan een spambericht inderdaad een dergelijk prijskaartje komt te hangen is nog de vraag, de rechter bepaalt of de boete geldt per bericht of voor de gehele zending.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik hartstikke blij met de aanpak. Nu nog kijken wat de toekomst biedt

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.