Nederland ICT vindt begroting te mager

Nederland ICT, de federatie van ict-brancheverenigingen, meent dat de Miljoenennota te beperkt en te behoudend is om te leiden tot concrete innovatie. Nederland blijft een middenmoter van de Europese kenniseconomie.

De federatie vindt het Kabinetsbeleid te beperkt en te behoudend. Er wordt wel geld vrijgemaakt voor innovatie, maar de huidige budgetten zijn amper voldoende om de achterstand tot de omringende landen weg te werken. Het is niet genoeg om ons koploper te maken. De ambitie om een echte uitschieter te zijn is er niet.
 
Er is veel aandacht voor de randvoorwaarden van innovatie, maar het bereiken van concrete resultaten in de verschillende sectoren is nergens terug te vinden. Vaak bestaan oplossingen al, maar zijn vastgeroeste structuren de oorzaak van het uitblijven van verandering en gebrek aan samenwerking.
 
Nederland ICT hoopt dat de ict-agenda die het ministerie van Economische Zaken dit najaar wil uitbrengen hierin een rol kan spelen. Er moet dan wel in staan dat de verschillende ministeries en bedrijfssectoren ontwikkelde innovatieve toepassingen kunnen implementeren.
 
De hogere budgetten voor onderwijs en onderzoek hogere budgetten worden voor een groot deel besteed aan het wegwerken van 'achterstallig onderhoud'. Geld voor innovatieve ontwikkelingen is er nagenoeg niet. Het Innovatieplatform moet in het beschikbare budget van 185 miljoen euro gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe systemen en niet uitgeven aan overheidsbeleid dat al ontwikkeld is.
 
'Nederland blijft echter een stuurloos schip waarbij aan de ene kant getrokken wordt aan innovatie, maar aan de andere kant bestaande belemmeringen dit tegenwerken. Premier Balkenende gebruikte onlangs de termijsbreker. Als hij dit daadwerkelijk wil zijn, zal hij een andere koers moeten varen om de vastzittende ijsschotsen weer in beweging te krijgen', aldus Nederland ICT in haar reactie op de Miljoenennota.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.