Meeste scholen blij met KPN-aanbod

De meerderheid van de Nederlandse scholen voor primair en voortgezet onderwijs reageert positief op het aanbod van KPN om hen via Xs4all van gratis internettoegang te voorzien.

"Het is een ongeloofelijk mooi aanbod dat ons overrompeld heeft", zegt Aad van der Drift, ict-coördinator bij het Zernike college in Groningen en bestuurslid van de gebruikersgroep Kennis binnen het voortgezet onderwijs. "Onze school gaat zeker van dit aanbod gebruik maken, al was het alleen vanwege de verdubbeling van de capaciteit naar 2 Mpbs en de verbetering van de kwaliteit." Van der Drift zegt dat zijn school van het nu vrijgevallen geld het centraal beheer van de ict-systemen verder gaat doorvoeren. Ook komen er betere e-mailvoorzieningen. De rest van het geld gaat naar grafische en andere software.
 
Van der Drift heeft bij de achterban in de gebruikersgroep wel wat zorgelijke geluiden opgevangen. "Men is bang voor de continuïteit van de internetvoorzieningen op scholen. Wat gebeurt er over drie jaar als KPN's aanbod vervalt. Maakt het ministerie dan nog steeds genoeg geld vrij voor deze voorzieningen?" Zelf vraagt Van der Drift zich af of scholen in minder rendabele gebieden in het land nu niet tussen de wal en het schip raken. "Deze scholen blijven ook met Xs4all verstoken van adsl, terwijl zij wel die behoefte hebben. Ik hoop dat de politiek dit oppakt."
 
Ad van der Staak, bestuurslid bij Kennisnet gebruikersgroep voor lagere scholen, ziet binnen het primair onderwijs nog lang niet alle scholen juichend aan de haal gaan met het KPN-aanbod. Ook Van der Staak meldt de zorgen rond de continuïteit van internetvoorzieningen op scholen. "Wie neemt over drie jaar de kosten op zich voor internettoegang", vraagt hij zich af. Daarnaast bieden de huidige contracten met Nl.tree veel scholen zekerheid al was het alleen al om geen migratiekosten te hoeven betalen. "Men is soms te schijterig om over te stappen", aldus Van der Staak.
 
Het KPN-aanbod biedt scholen de mogelijkheid om andere ict-voorzieningen extra aandacht te geven. "Scholen kunnen nu eens eindelijk die afdankertjes uit het bedrijfsleven aan de kant schuiven en met het geld dat vrijkomt betere pc's aanschaffen. Ook het beheer kan beter. Zelf ken ik het intiatief in Den Bosch om ict-beheer voor scholen te centraliseren. Op een centraal punt worden tegen een vast abonnement computers voor aangesloten scholen ingericht. De schroevendraaier kan daarmee de deur uit. Een andere bestedingsdoel is het vrijmaken van personeel om zich volledig te kunnen richten op het verbeteren van ict-voorzieningen op scholen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-25T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.