Concurrentie laakt scholenactie KPN

KPN belemmert met zijn aanbod van gratis internettoegang aan scholen de marktwerking in een belangrijk segment van de telecomsector. Verschillende organisaties overwegen juridische stappen.

"Scholen zullen met een waas voor ogen kiezen voor het gratis aanbod van KPN." Dit voorspelt Hans Leemans, directeur van de brancheorganisatie voor internetaanbieders Nlip. "Al het werk dat de Nlip en betrokken internetaanbieders hebben verzet om een kwaliteitsregeling voor het onderwijs te maken is daarmee voor niets geweest."
 
Vijftig miljoen euro die anders naar de internetsector toe zou gaan wordt nu besteed aan nieuwe computers en andere ict-middelen op scholen. Hij schat dat internetbedrijven en de Nlip samen vijftien manjaren werk kwijt zijn aan de tot standkoming van de isp-wijzer en de kwaliteitsregeling.
 
Nlip overweegt juridische stappen. Hetzelfde geldt voor brancheorganisatie voor de kabelsector Vecai. De huidige internetaanbieder van de scholen Nltree, een initiatief uit de kabelbranche en de ACT, een belangenorganisatie van alternatieve telecomaanbieders houden de vinger aan de pols hoe telecomtoezichthouder Opta deze marktverstoring zal beoordelen.
 
De acceptatie van KPN's aanbod om scholen drie jaar lang gratis snelle toegang tot internet aan te bieden getuigt van een uitermate korte termijn visie van de ministeries van EZ en OC en W, meent Leemans. Het ministerie van OC en W had juist voor marktwerking gekozen door het bestaande contract met Nltree op te zeggen. "Internetaanbieders hadden toegezegd ook toegevoegde waardediensten te leveren bij de standaard internettoegang die ze aanboden. Dit zou de inzet van ict in het onderwijs in zijn geheel ten goede komen. Dat aanbod vervalt als bedrijven niet meer voor internettoegang gevraagd zullen worden."
 
De Nlip kwam het KPN-aanbod te weten via het nieuws. Pas afgelopen maandag na de oprichting van de Stichting Kwaliteitszorg internet, die het opereren van de dertig internetaanbieders in het onderwijs moest begeleiden, werd het nieuws over het KPN-aanbod bekend gemaakt. "Xs4all hield bij deze ceremonie de kaken stijf op mekaar", aldus Leemans.
 
Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan van het ministerie van OC en W meldde donderdag tijdens een vergadering van de vaste kamercommissie EZ over breedband in de Tweede Kamer dat zij twee weken terug een telefoontje kreeg over het KPN-aanbod. KPN zelf wil geen mededelingen doen over de datum waarop het concern voor het eerst contact zocht over dit onderwerp met de betrokken ministeries in Den Haag. Bronnen dichtbij het ministerie van OC en W zeggen eind augustus al geluiden opgepikt te hebben dat een superaanbieding van KPN in de maak was.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wat hierbij geheel niet in overweging genomen word is het fijt dat andere aanbieders van DSL diensten deze niet gratis aan kunnen bieden. In alle gevallen moet de laatste kilometer van KPN worden afgenomen, omdat het koper wat in de grond ligt van KPN is. Maar dat is niet altijd zo geweest. KPN was hiervoor PTT en een staatsbedrijf (dus van ons allemaal). Wat er nu gebeurd is dat wat wij met z'n allen hebben gekocht door een derde (KPN) word beheert. DSL providers kunnen nu dus de kabels terug huren van KPN maar KPN zelf hoeft dat niet. Dit lijkt mij toch je reinste concurrentie vervalsing waar de overheid of de Opta iets tegen zou moeten doen. Dat zal ook wel gebeuren denk ik maar in die tussentijd heeft KPN zijn schaapjes geschoren en vertelt de aangesloten scholen doodleuk 'sorry hoor maar we moeten er toch geld voor vragen van de Opta' de scholen gaan dan alsnog nat, De service die ik heb kunnen zien op de abonnementen is al niet veel dus er zullen diensten moeten worden bijgekocht (fup 2500 mb is zo vol) 10 mailboxen voor een school is ook zo op, en ik heb bij XS4ALL nog geen bedragen kunnen vinden die duidelijk maken wat deze aanvullende diensten inhouden. Scholen vergelijk nou eens geen appels met gratis peren. Kijk goed wat voor internet diensten je nodig hebt, laat je eens goed voorlichten door bedrijven die niet gratis zijn maar wel weten waar ze het over hebben. van KPN krijg je waarschijnlijk een gratis kat in de zak.

hoezo marktverstorend ? marktverbeterend !
nltree is op dit moment beroerde alleenheerser :
extreem duur, slechte service (5 x zeer slechte ervaring, 0 goede ervaringen),
packet loss problemen worden niet opgelost.
kpn/xs4all is extreem goed (ook 3 x aansluiting en goede ervaring). de consumentenbond vindt het ook.
Laat de OPTA nou eens het landsbelang (lees: onderwijsbelangen) prevaleren en nltree onmiddellijk failliet laten gaan.

Het lijkt een een leuk initiatief zo op het eerste gezicht. Maar zoals vaker met dit soort voorzieningen: alleen verkrijgbaar in de zogenaamde rendabele gebieden. Op het platteland zijn nog veel witte plekken in de breedband kaart. Het voordeeltje gaat dus voor sdie scholen niet op. Maar wat maakt het uit: daar wonen toch alleen maar dompies. Die hebben dat soort voorzeiningen niet nodig toch ? En geld voor andere middelen wat moeten ze daar mee ? Het zal duidelijk zijn: Gratis ADSL, maar dan voor héél Nederland en anders niet maar niet !

Ik vind het een goed alternatief van KPN want de scholen in Nederland hebben het over het algemeen niet breed. De kosten die ze hiermee uitsparen kunnen weer besteed worden aan andere leermiddelen, onderhoud enz. Scholen kunnen hierdoor meer doen met hetzelfde budget wat ten goede komt aan de kwaliteit van het onderwijs als geheel.
Het is op zich logisch dat bedrijven die internet aanbieden aan scholen gaan steigeren, maar het onderwijs heeft in de afgelopen jaren al genoeg in het verdomhoekje gestaan en financieel moeten inleveren. Nu het een keer de andere kant op gaat 'mag' het opeens zeker weer niet, bah. Opta sucks.

De scholen zijn uiteraard zeer teverden met dit aanbod, zij kunnen nu dus meer besteden aan andere ICT middelen, waarbij uiteindelijk de gebrukers op die scholen beter af zijn.
Denken aan de 50 miljoen die deze branch misloopt is ook korte termijn beleid, het komt tenslotte een ander deel van de branche ten goede

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-26T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.