Kwart werknemers 'steelt' software van de zaak

Eén op de vier werknemers geeft toe wel eens software van de zaak op de privé pc te installeren. Vooral computergebruikers van kleine bedrijven maken zich hier schuldig aan.

Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young. Volgens het onderzoek zeggen de ondervraagden goed op de hoogte zijn van de rechten op software. In de praktijk lopen de licentievoorwaarden evenwel sterk uiteen.
 
Slechts 10 procent denkt volgens het onderzoek dat bijvoorbeeld het programma MS Word met één licentie zowel op het werk als thuis mag worden geïnstalleerd. In een toenemend aantal gevallen is met een 'work-at-home' licentie een thuiskopie voor dezelfde gebruiker inderdaad gewoon toegestaan. De nieuwste officepakketten van Microsoft bieden met een extra service sinds vorige week standaard die mogelijkheid.
 
Illegaal softwaregebruik komt ook volgens Microsoft vaker voor bij het midden- en kleinbedrijf dan bij grote bedrijven. Dit behelst naast 'thuisgebruik' vooral ook de bedrijven die grotere aantallen pc's hebben voorzien van software met een kleiner aantal licenties.
 
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat werknemers niet alleen software voor thuisgebruik kopiëren, maar dat 15 procent ook 'privé-software' illegaal op de PC op het werk installeert. Daarnaast wordt software nog te weinig als een echt product gezien, waardoor het illegaal kopiëren niet als diefstal wordt ervaren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.