Getronics PinkRoccade stapt uit CAO-overleg

De cao-besprekingen tussen Getronics PinkRoccade en de vakbonden zijn opgeschort door de werkgever. Volgens FNV Bondgenoten investeert het bedrijf liever in zijn aandeelhouders dan in het personeel.

De cao-onderhandelingen bij Getronics PinkRoccade verkeren in een impasse. De werkgever heeft het overleg met de vakbonden voor onbepaalde tijd opgeschort. Beide partijen beraden zich hoe het nu verder moet. Het is de bedoeling dat de uiteindelijke cao voor 2008 moet gelden voor ongeveer tienduizend werknemers.

Volgens Bob Bolte, bestuurder bij FNV Bondgenoten, wil het bedrijf niet ingaan op de vakbondseis van 3,5 procent, ondanks dat er voldoende ruimte is. De ict-dienstverlener zou weliswaar 3,3 procent bieden, maar dat is volgens Bolte een grote sigaar uit eigen doos. "Een groot deel van het loonbod wil de werkgever financieren door de variabele beloningsregeling te verslechteren. Ze stellen voor de uitkeringsstaffel van de incentives te verhogen van 61 procent naar 91 procent. Dat betekent dat medewerkers die nu een deel van de incentive krijgen omdat ze bijvoorbeeld 85 procent van hun target halen, in het vervolg geen enkele aanvullende beloning meer krijgen."

Incentive

Jan Timmer, vice president Human Resources bij Getronics PinkRoccade, nuanceert het loonbod. "We hebben een gecombineerd aanbod gedaan waarbij we een vaste en een variabele loonruimte hebben. De totale loonruimte is 3,3 procent, dat is marktconform. Een deel daarvan is opgebouwd uit een variabele incentiveregeling. Voorheen begon de incentive-uitbetaling als je 61 procent van je target had gehaald. Wij stellen voor om die uitbetaling pas te laten beginnen vanaf 91 procent van de target."

Timmer: "We gaan altijd uit van reële targets die iedereen haalt. Voor mensen die hun target halen of daar boven zitten, verandert helemaal niets. Bovendien hebben we voorgesteld om in 2008 nog de oude incentiveregeling te gebruiken." Hij wijst er bovendien op dat het variabele loon van de gemiddelde medewerker in 2008 op basis van de vorige cao groeit met ongeveer 1,5 procent.

Champion

Vakbondsbestuurde Bolte is van mening dat Getronics PinkRoccade liever investeert in zijn aandeelhouders dan in het personeel. Timmer is het daar uiteraard niet mee eens: "We investeren juist in onze medewerkers. We zijn niet voor niets overgenomen door KPN, we verkeerden in zwaar weer. Ons doel is om de beperkte winstgevendheid aanzienlijk te verhogen, zodat we meer marktconform zijn en de ‘ict champion van de Benelux' te worden en daarmee werkgelegenheid voor de lange termijn veilig te stellen."

Zonder de incentiveregeling is de loonruimte volgens FNV'er Bolte slechts 2,2 procent. "Dat is als compensatie voor de inflatie, voor de productiviteitsstijging en voor de persoonlijke groei van de werknemers verre van marktconform." Hij maakt zich ook zorgen over afspraken over de bescherming van arbeidsongeschikte medewerkers, een tegemoetkoming in de ziektekosten of een telewerkregeling."

Stroef

Getronics PinkRoccade is niet de enige ict-dienstverlener waar de cao-onderhandelingen stroef verlopen. Eerder deze week staakten medewerkers van Atos Origin voor een betere overeenkomst. Bij de ict-bedrijven T-Systems en EDS bereikten de bonden afgelopen week wel een akkoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ga toch gewoon freelancen! 150.000 euro per jaar i.p.v. 40.000 euro.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-24T13:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.